Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe podcastserie 'De Leerlingen': wat betekent het om Jezus te volgen?

Hoe je lessen uit de Bergrede toepast op je eigen leven

Hoe leef je als gelovige? Hoe groei je in die houding? En wat voor verschil maakt dit in je leven? Grote vragen, die de EO en de IZB willen beantwoorden in de nieuwe podcast 'De Leerlingen', gebaseerd op Jezus’ onderwijs in de Bergrede. “Eigenlijk is de podcast één grote preek.”

Deel:

Leven als christen, dat uitdragen én er sterk in staan: bedenker en schrijver Daan Molenaar merkte dat veel mensen vandaag de dag niet weten hoe ze dat moeten doen. Met name de nieuwe generatie gelovigen, die midden in de moderne, seculiere cultuur staat met allerlei verleidingen en uitdagingen, vindt het moeilijk. “Maar wij mogen als gelovigen iets zichtbaar en tastbaar maken in deze wereld, namelijk het hemelse koninkrijk vol recht, liefde, vrede en vreugde. Dus ik wilde een podcast maken die gelovigen kennis en inzicht biedt over het navolgen van Jezus in onze moderne cultuur.”

Waar gaat de podcast over?

“Over hoe God ons wil vormen tot mensen van liefde, in Jezus Christus. In de eerste twee afleveringen leer je wat het betekent om geroepen te zijn tot navolging van Jezus, en wat een identiteit in Hem inhoudt. In de overige tien afleveringen is Jezus’ Bergrede uit Matteüs 5 de leidraad. Die gaan bijvoorbeeld over hoe je omgaat met boosheid of hoe je sterk kunt staan in een wereld van verleiding. Eigenlijk is de podcast één grote, rijkgevulde preek. We willen de luisteraar daarmee vormen in een soort orthodox geloven, maar maken het ook praktisch, zodat je het kunt toepassen in je leven.”

Eén grote preek, dus ook één grote monoloog?

“Ik maak de podcast met Jurjen ten Brinke, hij is de verteller. Tussendoor hoor je muziek uit de brede christelijke traditie. Ook reageert een panel dat bestaat uit acht twintigers en dertigers uit allerlei christelijke stromingen. Zij vertellen waar zij tegenaan lopen en hoe zij dingen aanpakken. We laten ook experts aan het woord, zoals theoloog Arnold Huijgen.”

Heb je door het schrijven van de afleveringen zelf nieuwe inzichten opgedaan?

“Ja, ontzettend veel. Bijvoorbeeld tijdens het maken van aflevering elf, die gaat over anderen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Dat wordt de gouden regel genoemd. Er is echter ook een houten regel: oog om oog, tand om tand. En iets moreler, de zilveren regel: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Maar door deze les kom je niet in beweging. Wél door de les van Jezus – die gouden regel. Want als jij goed behandeld wilt worden, ga je actief bezig met gerechtigheid. Ik ontdekte steeds weer dat Jezus’ woorden zo ingenieus zijn. En zo waar.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat willen jullie met de podcast bereiken?

“De serie draait om transformatie. We willen meegeven dat Jezus volgen een groot verschil maakt voor alle aspecten van je leven. Dat vraagt wel een andere manier van leven, een levensstijl die onderscheidend is. Zorg dus dat je veel met Jezus optrekt, dan word je langzaam meer als Hij – en vervolgens ga je je ook meer gedragen zoals Hij. Dus je moet zelf in beweging komen, zodat de Geest je kan leiden en transformeren.”

Podcast De Leerlingen

Vanaf maandag 26 februari verschijnt er twaalf weken lang een nieuwe aflevering in de app Eerst Dit – de podcast hoort bij de Eerst Dit-familie – of op je favoriete podcastplatform. Er komt ook een gespreksboek met daarin gespreksvragen, tips en samenvattingen van de afleveringen.

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--