Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Olympisch oud-topjudoka Henk Grol deelt meest cruciale momenten

Kijk 'Meer dan goud', vrijdag 18 november om 21.25 uur op NPO 1

Judoboegbeeld Henk Grol is een grote man, met een bijzonder groot hart en met zijn grootse prestaties is hij een van de beste judoka's die Nederland ooit heeft gekend. In 'Meer dan goud' blikt hij samen met de andere oud topsporters naar zijn mooiste maar ook meest kwetsbaarste momenten tijdens zijn judo carrière.

Deel:

Hendrik Harmannus Arnoldus Grol is geboren in Veendam en stapte op vijf-jarige leeftijd voor het eerst op de judomat om zijn allereerste judoles te volgen. Als kind haalde hij vrijwel altijd kattenkwaad uit, maar op het moment dat hij, onder begeleiding van Paul Siepman, zijn energie kwijt kon in judo was hij niet meer van de judomatten af te krijgen. Hij wilde ontzettend graag kampioen worden.

Het begin van Henk’s judo carrière

Toen Henk meedeed aan het Europees kampioen in Parijs won hij met vlag en wimpel. Twee weken later ging hij naar Warschau, hier versloeg hij zijn Russische tegenstander en won hij op 19-jarige leeftijd de worldcup in Warschau. Dit was zijn startschot om door te gaan met de instelling om alles en iedereen aan te kunnen.

Olympische successen

Henk is keihard in alle opzichten en heeft zichzelf maar liefst drie keer naar de Olympische spelen gevochten. Hij is twee keer met Olympisch ere materiaal thuis gekomen en werd in 2008, 2015 en 2016 Europees kampioen in de klasse tot 100 kg. 

Chronische slaapproblemen

Henk is een grote man met een groot hart.  In 2018 heeft hij zijn huidige vriendin Merel leren kennen. In deze periode kampte hij met chronische slaapproblemen, wat geleid heeft tot vermoeidheid en angst en er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat Henk niet meer in vorm was. Tijdens hun eerste vakantie naar Ibiza had Merel slaappillen in Henk’s tas gevonden en hem direct voor een keuze gesteld: ‘Jij eruit of de pillen eruit.’ Merel heeft hem in zijn verdere carrière gesteund en geholpen tijdens de moeilijke perioden in zijn sportcarrière. In ‘Meer dan Goud vertelt oud-topjudoka over deze moeilijke momenten en hoe hij hierop terug kijkt.’

Ik had 75 MRI scans in 8 jaar tijd, omdat ik de lat zo ontzettend hoog voor mezelf leg

kijk 'Meer dan goud' met Henk Grol op vrijdag 18 november om 21.25 uur op NPO 1 of stream de aflevering op jouw moment via NPO Start.

--:--