Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Omdat we met pensioen zijn, kunnen we dit werk doen’

Els en Anne-Marie wonen we een deel van het jaar in Nederland en een deel in Thailand, waar ze vrijwilligers zijn bij Tamar Korat.

Deel:

Els Vermeer: “Veertien jaar geleden kwamen we voor het eerst in Thailand en raakten betrokken bij Tamar Korat. Dat is een preventieproject in Noordoost-Isaan, met het doel met name kwetsbare kinderen en vrouwen uit de prostitutie te houden.

We waren geraakt door wat we daar zagen. In de jaren daarna zijn we vaak op outreach naar dorpen in Isaan geweest. Na een tijdje vroeg Yoyo Chusi, de leider van Tamar Korat, of wij voor langere periodes wilden komen. Daar begonnen we over na te denken en voor te bidden. Toen we met pensioen gingen, hakten we de knoop door: God maakte ons duidelijk dat dit onze roeping is.

Prostitutie

Nu wonen we een deel van het jaar in Nederland en een deel in Thailand, waar we vrijwilligers zijn bij Tamar Korat. De mensen in Isaan die in de afgelegen dorpen wonen, zijn erg arm en afhankelijk van seizoenswerk in de vele rijstvelden. Ze maken geen echte kans op een goede toekomst door armoede en gebrek aan werkgelegenheid. Het gevolg is dat families regelmatig besluiten om meisjes en jonge vrouwen naar de grote steden te sturen, waar ze vrijwel direct in de prostitutie terecht komen.

Lange afstanden

Annemarie van Staveren

Wij zijn met pensioen. Dat geeft de mogelijkheid om te doen wat we graag willen en zo kunnen we dit werk op vrijwillige basis doen. Het Tamar-team en wij reizen elke week naar verschillende dorpen. Dit zijn vaak lange afstanden. 

Overdag gebruiken we de tijd voor kinderwerk: dan kijken we of de kinderen naar school gaan. Waar mogelijk melden we via het Tamar kindersponsorproject de straatkinderen aan voor school. De avonden zijn voor de celgroepen, voor volwassenen en ouderen. Dat is echt de tijd voor ontmoeting: samen eten, worship en bijbelstudie. De dorpelingen kunnen dan delen wat er op hun hart ligt en we bidden voor hen. Ook kijken we waar we praktisch kunnen helpen. In verschillende dorpen zijn microkredietprojecten ontstaan, waarmee families zichzelf kunnen onderhouden.

Gangs

Het Tamar-team en wij zoeken ook de prostituees in de grote stad Korat op. Daar zijn veel gangs die de vrouwen (met vaak kleine kinderen bij zich) opjagen en hun leven heel onveilig maken. We kunnen niet echt helpen, maar wel liefde geven, naar hen luisteren of hun eten geven wanneer ze die dag niets te eten hebben gehad. Wanneer vrouwen uit de prostitutie willen stappen, helpt het Tamar-team mee aan een oplossing.

Gemengde gevoelens

Els Vermeer

Er zijn veel mensen die naar ons uitkijken: hier en in Thailand.  Dit brengt gemende gevoelens mee voor diegenen van wie we op dat moment afscheid nemen. We delen ons bestaan een beetje tussen twee werelden.

Je leeft niet alleen voor jezelf. Wij denken dat God in ons geval dit zo bedoeld heeft en ervaren het als een voorrecht om in beide landen ons steentje te mogen bijdragen aan het doorgeven van de liefde van Jezus.”

“Het Tamar-team zou veel meer kunnen betekenen voor kwetsbare kinderen en vrouwen wanneer er meer financiële middelen zijn. Ook willen we graag werkgelegenheid bieden aan vrouwen die uit de prostitutie zijn gekomen. Een mooi plan ligt klaar: in één van de dorpen wil het Tamar-team een bakkerij opzetten om kansarme vrouwen en jongeren werk en salaris te kunnen bieden, waarmee ze voor hun gezin kunnen zorgen en hun zelfredzaamheid vergroot wordt. Dat is een droom van het Tamar Korat-team en ook van ons.”

Meehelpen of steun bieden? Kijk op https://tamarkorat.nl voor meer informatie.

--:--