Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op de Kaart | Marwah maakt Bint-Al-Sahan

Anne Appelo zet verhalen en gerechten Op De Kaart in nieuwe YouTube serie

De Nederlandse menukaart bestaat uit veel ‘geïntegreerde’ gerechten. Zoals pizza, nasi, taco’s, sushi etc... Deze gerechten zijn door mensen naar Nederland gebracht. En nu is het tijd om weer nieuwe gerechten op de kaart te zetten. Zoals het nieuwe eten onze keuken verrijkt, zo hopen we dat de verhalen van deze mensen jou mogen inspireren.

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Op de Kaart

Wij eten allerlei gerechten die hier eigenlijk niet vandaan komen. Die gerechten zijn hier ooit mee naartoe genomen door mensen uit andere landen en daar hoort vaak een heel verhaal bij. De afgelopen jaren is er een ontzettend grote groep nieuwe mensen naar Nederland gekomen, omdat ze moesten vluchten. Welke gerechten hebben zij meegenomen? En wat is het echte verhaal van deze mensen?

In ‘Op de kaart’ duikt Anne Appelo de keuken in met mensen van over de hele wereld, om hun verhalen en gerechten op de kaart te zetten!

De dochter van de schaal

Marwah maakt Bint-Al-Sahan, een heel bekend gerecht uit Jemen. Dit gerecht staat ook bekend onder de naam: De dochter van de schaal. Dit gerecht wordt vaak gegeten bij bruiloften en andere grote feesten. Marwah maakt dit gerecht heel vaak. Het doet haar denken aan haar leven voor de oorlog en aan de mooie tijd die ze daar had met haar familie. Als ze Bint-Al-Sahan proeft is ze weer even thuis.

Geïnspireerd geraakt? En wil je thuis ook Bint-Al-Sahan maken? Volg dan dit recept:

Wat heb je nodig?

  • 8 eieren
  • 1 x eigeel
  • 50 gram gesmolten ongezouten boter
  • 20 gram ongezouten boter voor invetten
  • 1 kilo bloem
  • Snufje zout
  • Theelepel gist
  • Theelepel bakpoeder
  • Water om te kneden

Hoe maak je de Bint-Al-Sahan van Marwah?

Pak een zeef en een kom voor de bloem en voeg alle ingrediënten hieraan toe, behalve het eigeel en het water.
Begin met kneden en voeg dan geleidelijk water toe tot we een samenhangend deeg van gemiddelde zachtheid hebben.

Laat het deeg twee tot drie uur rusten.

Verdeel daarna het deeg in kleine balletjes. De grootte van de deegbal hangt af van de plaat waarop het brood zal worden gekookt. Smeer de plaat in met boter en rol de eerste bal deeg uit te. Tussen elke laag, wordt een lichte laag boter geverfd. Dit proces wordt herhaald.

De laatste laag wordt ingevet met eigeel en bestrooid met nigella. Vervolgens plaats je het brood in de voorverwarmde oven op een temperatuur tussen 180-200 graden. De lagen brood worden na ongeveer een kwartier bekeken.

Wat is nigella?
Nigella zijn de zaadjes van de Nigella Sativa, een plant uit de ranonkel-familie. Nigella heeft een sterke smaak die doet denken aan ui, oregano en zwarte peper. De zaadjes worden gebruikt op broden of bijvoorbeeld in curry's en dips. 

Eet smakelijk!

Rachel Rosier sprak met Marwah

Rachel Rosier is een veelzijdige vrouw. Ze is moeder, echtgenoot, presentatrice en columnist, om maar wat te noemen. Ze ontmoet de Jemenitische Marwah en schrijft over een kleurrijke ontmoeting vol hoop, achter de rauwe rafelranden van Marwah's verhaal.

Rachel en Marwah
Rachel en Marwah

Wil je meer weten over Marwah en de situatie in Jemen?

Kijk dan de uitzending terug van EO-Metterdaad van zaterdag 11 september. Deze uitzending is onderdeel van de campagne ’21 voor Jemen'. Check het hier: https://metterdaad.eo.nl/jemen

Volg 'Op de Kaart' op YouTube
Volg 'Op de Kaart' op YouTube
Of maak Afghaanse Biryani met Morwarid
Of maak Afghaanse Biryani met Morwarid
--:--