Open Doors Bezoekerscentrum geeft de vervolgde kerk een gezicht
2 juni 2021 · 15:15
Update: 15 november 2024 · 09:28
Hoe werden bijbels naar het voormalig Oostblok gesmokkeld? Welke verhalen en gezichten gaan er schuil achter de vervolgde kerk? Het nieuwe bezoekerscentrum van Open Doors in Ermelo gaat vanaf de tweede week van juni open voor publiek en geeft antwoord op deze vragen.
Wereldwijd hebben 340 miljoen christenen te maken met vervolging. Open Doors wil met zijn nieuwe bezoekerscentrum bezoekers daarvan bewust maken en laten zien dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ook is er aandacht voor de geschiedenis van 65 jaar Open Doors.
“Dit centrum is een langgekoesterde wens,” zegt woordvoerder Marjon Snel. “We werken in meer dan vijftig landen en hebben door de jaren heen ontelbare verhalen gehoord. Dit bezoekerscentrum geeft ons de kans die verhalen te delen en zo een stem te zijn voor vervolgde christenen.”
Wat is er zoal te zien?
“We hebben bijvoorbeeld een nagebouwde gevangeniscel met persoonlijke bezittingen van de Pakistaanse christen Tahir. Hij is in 1992 onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen omdat hij van moslim christen was geworden. De cel is een plek om stil te zijn, en de rauwe werkelijkheid van christenvervolging tot je te laten doordringen.
Verder maakt de bezoeker via videoschermen met touchscreens kennis met spannende en soms humoristische belevenissen van de bijbelsmokkelaars van vroeger. Natuurlijk ontbreekt een oude smokkelauto met dubbele bodem niet in de collectie.
Ook is er een tijdlijn van de Open Doors-geschiedenis, met aandacht voor het pionierswerk van oprichter Anne van der Bijl en verhalen uit de tijd van het IJzeren Gordijn. Hij werd gedreven door de missie om wereldwijd het evangelie te verkondigen en de vervolgde kerk te ondersteunen. Symbolisch is de lichtblauwe Volkswagen Kever waarin hij in de beginjaren reed. Jarenlang zette Open Doors zich onder zijn leiding in om bijbels te smokkelen in caravans en auto’s.
In de gebedsruimte kunnen mensen aan de hand van foto’s en actuele, persoonlijke gebedspunten bidden voor medegelovigen in de wereldwijde kerk.”
Geblakerde avondmaalsbeker
Snel benadrukt dat er ook aandacht is voor de actuele verhalen van christenvervolging. “Anno nu wordt één op de acht christenen wereldwijd vervolgd. We werken in meer dan vijftig landen, waar veel mensen het idee hebben dat ze nooit gehoord worden en met de rug tegen de muur staan. Dit centrum is een prachtige gelegenheid om stem en gezicht te geven aan deze geloofsgenoten.”
Een bijzonder voorwerp in het bezoekerscentrum is de Iraakse avondmaalsbeker. Een Open Doors-medewerker kreeg deze in 2016 mee van een priester uit Karamles, Irak. Hij ontmoette deze priester bij de resten van zijn kerk die door IS in de as was gelegd. Tussen de brokstukken van zijn kerk vond de geestelijke zijn geblakerde avondmaalsbeker terug. Die drukte hij de medewerker in handen met de klemmende oproep het verhaal van de Iraakse kerk in Europa te vertellen. Snel: “Dat illustreert precies wat wij met dit centrum willen doen.”
Medio juni opent het Open Doors-bezoekerscentrum zijn deuren. De toegang is gratis, aanmelden via Opendoors.nl.
Meest gelezen
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
- Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Vanaf 9 juni dagelijks bij de EO op NPO 1
Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Lees ook
- Froukje de Both: ‘Zelfvertrouwen is geen kwestie van geluk, je kunt het leren’
Interview
Froukje de Both: ‘Zelfvertrouwen is geen kwestie van geluk, je kunt het leren’
- Nicole de Jong: 'Ik heb 50% kans op een erfelijke ziekte'
Podcastserie 'De zieke erfenis'
Nicole de Jong: 'Ik heb 50% kans op een erfelijke ziekte'
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'