Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Open Doors brengt kookboek uit

In India zijn niet alleen de gerechten pittig

Een kookboek en getuigenis ineen: dat is Pittige kost. Recepten & verhalen uit India, een boek dat Open Doors onlangs lanceerde. Kok Jop van der Bijl bracht de mooiste gerechten uit dit land erin samen. “Qua pittigheid zijn de gerechten soms wat aangepast aan de Nederlandse smaak.”

Deel:

“Al 61 jaar, zolang als ik leef,” is Jop van der Bijl betrokken bij Open Doors, een stichting die opkomt voor vervolgde christenen. Zijn vader Anne van der Bijl richtte de stichting in 1955 op. Zelf woonde Jop jarenlang in Afrika, waar hij – opvallend genoeg – kennis leerde maken met de Indiase keuken. “Er woonden daar veel Indiase mensen en hun kook- en eetcultuur heeft me van meet af aan aangetrokken. Kleurig en smaakvol. Heel wat anders dan onze aardappelen met een bal gehakt en spinazie."

Geweldsincidenten

Toen Open Doors dan ook bedacht om een kookboek met verhalen uit de vervolgde kerk te gaan maken, wist de stichting direct wie de recepten voor zijn rekening moest gaan nemen. Uiteindelijk kwamen er vijftig kleurrijke recepten in het hardcover kookboek terecht, afgewisseld door zwarte (letterlijk in zwart-wit) bladzijden met verhalen over christenvervolging in India. De stichting ontvangt steeds meer meldingen van geweldsincidenten tegen christenen in het land

Gesprekken

Jop hoopt na de coronacrisis op pad te kunnen voor een volgend boek, zodat hij zowel de smakelijke recepten als de verhalen uit de monden van de mensen zelf kan horen. “Dit boek bevat vrij algemene recepten uit India, maar het land is zo groot en de smaken zijn zo divers, dat er nog wel een paar boeken gemaakt zouden kunnen worden. Het idee dat al het eten uit India pittig is, klopt trouwens niet. De smaken verschillen sterk per regio. Er valt dus nog genoeg te ontdekken.”

Een toegankelijk recept om te beginnen is kip korma. Maar ook de watermeloen-curry is “grappig” en makkelijk te maken. “Andere gerechten zijn wat bewerkelijker, maar bij alles staat de bereidingstijd aangegeven. Ikzelf geniet enorm van de voorbereiding van een maaltijd, maar daar ben ik dan ook kok voor. In Azië vindt het sociale leven in de keuken plaats. Tijdens de gesprekken bij de maaltijd leer je elkaar pas echt kennen. Eigenlijk is eten het intiemste wat er bestaat."

Pittige kost. Recepten & verhalen uit India’, Jop van der Bijl, Plateau, 175 blz., € 26,99 (hardcover)

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--