Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Openhartig: 5 kinderen over de scheiding van hun ouders

Vanaf 23 april bij de EO: een nieuw seizoen van 'Mijn ouders zijn gescheiden'

Hoe ga je om met de scheiding van je ouders? Julie, Enzo, Roco, Noï en Valentino weten - ondanks hun jonge leeftijd - wat het is als je ouders niet meer bij elkaar zijn. In vier korte documentaires laten ze zien hoe ze met het verdriet en de gevolgen van de scheiding omgaan. Want móet je blij zijn voor je vader als hij een nieuwe vriendin heeft? Wat moet je doen als verdriet zich omzet in woede? En hoe praat je met je ouders over de pijn die je diep van binnen voelt?

Deel:

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 86.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Een derde van deze kinderen ervaart deze breuk als een vechtscheiding. Kinderen vinden het vaak lastig om hierover te praten, waardoor hun perspectief onderbelicht blijft. In het nieuwe seizoen van Mijn ouders zijn gescheiden geven de films vorm aan de verwerking van deze ingrijpende gebeurtenis. Op een indringende, open, maar ook speelse manier vertellen kinderen wat de scheiding van hun ouders met hen doet en hoe zij omgaan met hun verdriet.

Zomer zonder jou

In de eerste documentaire ontmoeten we de 10-jarige Julie. Zij gaat kamperen met haar broertje en haar moeder, maar ze ziet er tegenop. Het is de eerste vakantie zonder haar vader en ze mist hem erg. Haar ouders zijn nu echt gescheiden en ze moet erg wennen aan deze nieuwe realiteit. Maar Julie blijkt niet de enige; op de éénoudercamping in Frankrijk hebben alle kinderen dezelfde ervaring. Haar nieuwe vakantievrienden helpen Julie om de scheiding door een nieuwe bril te bekijken.

EOdocs Mijn ouders zijn gescheiden - Zomer zonder jou
Julie. Credits: EO.

Boos Enzo 

Enzo (13) is meestal een vrolijke jongen. Maar sinds de scheiding van zijn ouders worstelt hij met gevoelens van boosheid. Emoties die zo heftig worden, dat het soms uit de hand loopt. De komst van een bijzonder, klein, gevleugeld vriendje zou verandering moeten brengen. Kan die hem helpen in contact te komen met zijn lieve kant?

EOdocs Mijn ouders zijn gescheiden - Boos Enzo
Enzo. Credits: EO.

Roco & Noï

De twee vriendinnen Roco en Noï (8) hebben een bijzonder hechte vriendschap. Deze komt onder druk te staan als Roco’s ouders gaan scheiden. Ze kan er niet over praten. Noï weet precies hoe het voelt om gescheiden ouders te hebben en verzint een ultieme oplossing die tegenwicht geeft voor het grote verdriet. Ze dompelen zichzelf onder in de kleurrijke verbeeldingswereld die zij samen creëren en hen allebei houvast biedt.

EOdocs Mijn ouders zijn gescheiden - Roco en Noï
Roco en Noï. Credits: EO.

Kleine baas

In de vierde documentaire leren we 8-jarige Valentino kennen. Hij wordt op school vaak boos. Sinds de scheiding woont hij alleen met zijn vader en ziet hij zijn zusjes niet meer. Een kindercoach raadt de twee mannen aan om met elkaar te leren praten over hun gevoelens. Ze krijgen hulp van een bijzondere logé.

EOdocs Mijn ouders zijn gescheiden - Kleine Baas
Valentino. Credits: EO.

'Wegkijken is niet mogelijk'

Margit Balogh is hoofdredacteur EOdocs. Ze vertelt: "In Mijn ouders zijn gescheiden spreken kinderen zich uit over de scheiding. Ze confronteren hun ouders, ze laten weten dat ze niet willen kiezen, dat ze van allebei de ouders willen houden en dat ze een veilig en warm thuis willen. Enerzijds moet de serie handvatten bieden aan kinderen zodat zij de druk van de scheiding terug kunnen geven aan hun ouders. Anderzijds vertelt het ouders een eerlijk, herkenbaar en confronterend verhaal vanuit het perspectief van kinderen, zodat wegkijken niet mogelijk is."

Wanneer te zien?

  • Zomer zonder jou: zondag 23 april om 19.20 uur op NPO Zapp.
  • Boos Enzo: zondag 30 april om 19.20 uur op NPO Zapp.
  • Roco & Noï: zondag 7 mei om 19.20 uur op NPO Zapp.
  • Kleine baas: zondag 14 mei om 19.20 uur op NPO Zapp.

EOdocs ‘Mijn ouders zijn gescheiden’ is een idee van EOdocs en is tot stand gekomen in samenwerking met Cerutti Film en De Coproducent.

--:--