Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Organist Sietze de Vries over passie voor Geneefse Psalmen

'Psalmen gaan over alle aspecten van het geloof'

Deel:

De internationaal bekende organist Sietze de Vries bleef de kerk van binnen zien in coronatijd. Hij woont in een (voormalig) kerkgebouw in  Niezijl. Een portret van de organist van de Groningse Martinikerk, die onlangs de cd Geneefse Psalmen IV uitbracht. “Die melodieën zijn zo goed gemaakt dat ze nooit sleets worden.”

“Concerten vormen een belangrijk deel van mijn inkomen, dus het hakt er wel in als er 45 niet doorgaan," vertelt Sietze de Vries. "Gelukkig ben ik parttime docent op het conservatorium en kwam mijn Amersfoortse collega Rien Donkersloot met een mooi initiatief: online concerten die we via YouTube uitzenden," zegt de organist van de Martinikerk in Groningen.

(Tekst loopt door onder de video.)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Maar gelukkig geef ik nu ook weer gewone concerten,” zegt Sietze de Vries, die onlangs de cd Geneefse Psalmen IV uitbracht. Een nieuw blijk van zijn passie voor de psalmen, die in veel kerkdiensten terrein verliezen. 

Wat vind je van de huidige gemeentezang?
“In sommige kerken leren ze het nooit. Ze organiseren ‘stamppotdiensten’ met Opwekking, gezangen en nog even een psalm voor de ouderen. Zo denken ze iedereen tevreden te houden, maar in werkelijkheid zitten velen ongelukkig in de kerk. Zelf houd ik van de psalmen, omdat ze inhoudelijk sterk zijn en over alle aspecten van het geloof gaan. Dan zing je niet alleen over een lieve God die je wel verder helpt. Ook in nood heb je er iets aan.”

Wie is Sietze de Vries?

• 47 jaar
• Organist Martinikerk Groningen.
• Studeerde aan het conservatorium in Groningen en Den Haag.
• Won vele prijzen, onder meer het internationale improvisatieconcours in Haarlem in 2002.
• Docent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.
• Vaste begeleider Koorschool Noord Nederland.
• Bespeelt op zijn cd Geneefse Psalmen IV het orgel van de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.
Sietzedevries.nl

Heeft het orgel toekomst?
“Op veel plekken wordt zo slecht op het orgel gespeeld, dat ik het niet eens erg vind als het verdwijnt. Maar er is ook een hoopvolle ontwikkeling. Ik zie dat in Groningen, waar het hoge niveau van onze evensongs in de Martinikerk door een groot publiek gewaardeerd wordt. Kies voor kwaliteit, dan komt het goed. Het niveau van de organist – of andere muzikale begeleider – moet net zo belangrijk zijn als dat van de predikant.”

Kerken kunnen niet iedereen tevreden houden met 'stamppotdiensten'

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik ben doelgericht, een eigenschap die me ver gebracht heeft in mijn vak. Maar soms vergeet ik mijn gezin of anderen in mijn omgeving. Daarom probeer ik minder solistisch te zijn en meer naar de mening van anderen te luisteren.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Naast een prachtig klassiek werk zou dat een keer popmuziek kunnen zijn, maar ook dan kies ik voor kwaliteit. Je merkt dat nummers van Sting, Billy Joel of Coldplay langer meegaan dan de vele eendagsvliegen in dat genre. Maar het verschil met Bach blijft groot.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Sietze de Vries organist kerk Niezijl
Organist Sietze de Vries woont in de vroegere gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Niezijl. Credits: Anjo de Haan en Sietze de Vries.

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Wat me raakt in veel Bijbelverhalen, is dat God vaak niet kiest voor de ‘heilige boontjes’. Kijk naar David, die erge dingen heeft gedaan. Wat hij deed om Batseba te krijgen, komt neer op moord. Hoe is het mogelijk dat de Messias uit zijn geslachtslijn voortkomt?! Juist dit soort figuren wil Hij gebruiken, niet de nette mensen van wie wij het verwachten.”

Wat doe je op je eerste dag als baas van Nederland?
“Het onderwijs in ons land is nu vooral gericht op snel maatschappelijk succes. Dat verklaart de vele burn-outs. Ik zou de focus verleggen naar de vorming als mens door goed onderwijs in geschiedenis, cultuur, kunst en muziek. Aandacht daarvoor is net zo belangrijk als ademhalen.”

Beeld: Anjo de Haan en Sietze de Vries

Geschreven door

Bart van Delen

--:--