Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Overdenking | onder Gods vleugels

Als alles waar je op vertrouwde wegvalt – is God dan wel te vertrouwen? Waar gaat het om in dit leven, wat is de zin van het alles? Hoe weet ik dat Hij te vertrouwen is?

Deel:

Misschien geloof je er wel helemaal niets meer van. Zijn al die mooie woorden over Gods liefde te groot voor jou om erin te kunnen geloven. Misschien heb jij of een geliefde net een bericht gekregen die jouw wereld op zijn grondvesten laat schudden. Als alles waar je op vertrouwde wegvalt – is God dan wel te vertrouwen? 

Vleugels

De ervaringen die wij meemaken, definiëren niet Wie God is. Hij is God, en Hij is meer dan onze ervaring van wanhoop, gevoelens van verlatenheid of eenzaamheid. Hij blijft dezelfde, ook als alles om ons heen verandert. Ook als wij moeten loslaten, houdt Hij vast. 

In de Bijbel lezen we dat God als een burcht is, een schild, een veilige plek om te schuilen. Onder zijn ‘vleugels’ vinden mensen een toevlucht (Ruth 2:12). In de tempel stonden twee enorme beelden van cherubs, elk 4,5 meter hoog, met vleugels van vergelijkbare lengte (1 Koningen 6:27). Cherubs zijn een soort engelen die altijd in de nabijheid van God zijn. Dus als er cherubs zichtbaar zijn, dan is God er zelf ook. Daarom kwamen de indrukwekkende afbeeldingen en beelden van cherubs in de tabernakel en in de tempel veel voor. Zij lieten zien hoe groot, heilig en heerlijk God is. Maar ook hoe klein wij mensen zijn. Onder zijn enorme vleugels is altijd genoeg plek voor ons om te schuilen. Want God is groter dan wijzelf, met onze zorgen, onze pijn, onze vragen. De enorme beelden van de cherubs maken duidelijk dat God ons beschermen wil en kan.

'Barmhartig': dat woord houdt verband met 'baarmoeder'

God is niet alleen sterk, moedig, machtig, een Vader, een Koning, een Herder. Hij is ook beschermend, troostend en verzorgend, zoals een moeder. God is barmhartig: een woord dat verband houdt met het woord ‘baarmoeder’. Gods beschermende en troostende eigenschappen worden vergeleken met een kip die haar kuikens onder haar vleugels beschermt (Matteüs 23:37 en Lucas 13:34). God vergelijkt zijn liefde voor Israël met de liefde die een moeder heeft voor haar baby (Jesaja 49:15), en in Jesaja 66:13 staat dat Hij hen zal troosten zoals een moeder haar zoon troost. Is het niet een ontroerend mooi beeld, dat God zowel vader als moeder voor ons wil zijn? Hij wil ons beschermen, troosten, dragen, koesteren.

Onze grote, heilige, machtige, sterke God biedt liefdevolle bescherming, troost en beschutting.

We kunnen God onze liefde voor Hem laten zien, door ons door Hem te laten beschermen en troosten. Door ons hart bij Hem uit te storten. Door Hem te prijzen en te eren voor wat Hij doet, zoals David deed in zijn psalmen. Door zelf van de liefde uit te delen die wij hebben ontvangen, en zelf een trooster te zijn voor anderen.

Tips in tijden van twijfel

  1. Praat en bid met anderen over je verdriet en je vragen.
  2. Bedenk op welke manier jij graag getroost zou willen worden. Zou je deze manier van troost aan God kunnen vragen? (Lees bijvoorbeeld ter inspiratie Anselm Grün, Troostboek voor lichaam en ziel (Kok, 2017)
  3. Beeld je in hoe groot Gods beschermende vleugels zijn. Teken (het hoeft niet mooi!) jezelf onder Gods vleugels.

Lees meer tips over liefdevol leven in Jaag de liefde na, Marije Vermaas, Sestra/Jongbloed 2018. 

--:--