Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Overlevenden Slag om de Schelde vertellen hun emotionele verhaal

De special van Ik mis je

'De Slag om de Schelde' is inmiddels bekend geworden door de bekroonde film die de EO mede geproduceerd heeft. Hierin vechten geallieerden en Duitsers om de Westerschelde. Deze heftige strijd kostte ook aan honderden Zeeuwse burgers het leven.

Deel:

Als de dag van gisteren

De Slag om de Schelde was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar heeft in eerste instantie weinig bekendheid gekregen. In het EO-programma ‘Ik mis je’ praat presentator Arjan Lock met drie overlevenden van de echte Slag om de Schelde. Drie mensen die midden in die oorlog zaten. Drie mensen die tijdens die strijd grote verliezen hebben geleden. En, ook al is het tientallen jaren geleden, de herinnering aan 'De Slag om de Schelde’ maakt hen na 77 jaar nog altijd emotioneel, alsof het gisteren was dat de slag plaatsvond.

Arjan Lock: 'Het raakte me enorm'

In ‘Ik mis je’ praat EO-presentator Arjan Lock met Johan Provoost, Joke Brouwer-Niesthoven en Maaike de Wolf-Mol, drie overlevenden van de Slag om de Schelde. “De emotie waarmee ze mij hun verhaal vertelde raakte me enorm,” aldus Arjan. “Het is niet te bevatten wat deze mensen hebben moeten doorstaan. En vooral dat je de verschrikkingen van toen je hele leven met je meedraagt. Vaak in stilte omdat je er niet over durft te praten, er weinig erkenning is voor wat er toen gebeurde of ’s nachts als alles weer terugkomt. Dat zag ik in hun ogen. Daarom ben ik dankbaar dat Johan, Joke en Maaike in ‘Ik mis je’ hun verhaal hebben willen delen.“ 

Johan Provoost

Johan Provoost is dertien jaar als geallieerde bommenwerpers de haven van Breskens bombarderen. Het dorp wordt bijna helemaal verwoest. Ook Johans ouderlijk huis wordt getroffen. Zijn zusje van zes overleeft het niet. Johan vindt haar onder het puin.  ‘Zoiets vergeet je nooit, ook al word je 250 jaar...’ Samen met Arjan Lock gaat Johan naar het massagraf waarin zijn zusje is begraven. Voor het laatst, want ruim een week later overlijdt hij, op zijn negentigste verjaardag.

Joke Brouwer-Niesthoven

'Een hartelijke en laatste zoen van jullie man en vader. Ik ben jong van jullie heengegaan, maar ik heb altijd zielsveel van jullie moeder gehouden. Tot hierboven…’ Dat schrijft de vader van Joke Brouwer-Niesthoven als hij in de dodencel zit. Joke verliest haar vader Willem Niesthoven als ze vier jaar is. De Duitsers fusilleren hem in september 1944 na een sabotageactie van het verzet. Een Duitse patrouillewagen is daarbij verongelukt. Het verlies van haar vader tekent Jokes leven tot op de dag van vandaag.

Maaike de Wolf-Mol

Maaike de Wolf-Mol is achttien als haar dorp Biggekerke door een geallieerd vergisbombardement deels in de as wordt gelegd. Ze verliest daarbij haar oom en tante met hun twee jonge kinderen. Maaike vertelt aan Arjan hoe ze als meisje van achttien met een EHBO-diploma de gewonden moest verzorgen. “We hebben een man onder het puin vandaan gehaald die vroeg naar zijn vrouw en kinderen. Ik heb toen gezegd: ’Daar zorgen anderen voor.’ Terwijl ik wist dat er niemand meer in leven was. Maar dat durfde ik niet te zeggen.” Ondanks deze gebeurtenis is Maaike sterk gebleven: “Je moet verder. Toch kijken naar wat er wel is en wat er overblijft.”

Naar de website van Ik mis je
Naar de website van Ik mis je

Ik mis je’ is hét rouwplatform van de EO. Een plek waar iedereen terecht kan die een naaste is verloren. ‘Ik mis je’ wil een plek bieden om je herinneringen te delen en je gevoelens ruimte en plaats geven.

Of luister de podcast van ik mis je
Of luister de podcast van ik mis je
Kijk binnenkort De Slag om de Schelde op TV
Kijk binnenkort De Slag om de Schelde op TV

Op vrijdag 24 december zendt de EO de film De Slag om de Schelde uit op NPO1 om 20.30 uur. Kijk alvast de trailer van de film.

--:--