Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paleis Het Loo opent deuren na ingrijpende renovatie

Bezoekers vanaf 15 april weer welkom

Deel:

Al sinds begin 2018 is Paleis Het Loo gesloten vanwege een ingrijpende renovatie. Maar op 15 april is het zover: bezoekers zijn weer welkom. Een nieuwe, ondergrondse ontvangst- en expositieruimte is nog in aanbouw, maar het eigenlijke paleis – waarvan koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary ooit de eerste bewoners waren – is volgens conservator Paul Rem prachtig vernieuwd.

“Het paleis was hier heel erg aan toe,” zegt Paul Rem, die ons geheugen graag even opfrist. “We moesten dringend de klimaatinstallatie vervangen en de geplande asbestsanering doorvoeren. Omdat de werkzaamheden ingrijpend zouden worden, besloten we Het Loo helemaal te sluiten. Alles moest eruit, tijdelijk in de opslag, en daarna weer terug.”

Lift naar dakterras

“Althans, dat laatste hadden we kunnen doen, maar in plaats van alles ‘gewoon’ weer neer te zetten, bedachten we iets beters. De renovatie bood onvermoede kansen om het oude paleis mooier te maken dan het ooit was,” vertelt Paul enthousiast. “In het gerestaureerde paleis ziet de bezoeker de kamer van prins Bernhard terug, bevindt de werkkamer van koning Willem I zich weer in het originele vertrek en konden we een ruimte toevoegen aan het appartement van koningin Mary, een kamer die voor de verbouwing ontbrak. Bovendien hebben we de route aangepast. Voor het eerst lopen bezoekers ook over de grote staatsietrap.

De renovatie bood onvermoede kansen om Het Loo nóg mooier te maken

Een plek waar bezoekers altijd al graag een kijkje namen, is het plateau boven op het dak. Pas als je daar staat, heb je het mooiste uitzicht op de barokke tuinen, met hun sierlijke vormen in gras en geschoren haagjes. Maar wie niet mobiel was, kon er nauwelijks komen. “Daar wilden we graag verandering in brengen. Daarom kunnen bezoekers vanaf nu met een lift vanuit het middengedeelte van het paleis het dak bereiken. Een heel belangrijke aanpassing, want we willen echt dat Het Loo er voor iedereen is!”

Wachten op nieuwbouw

Die gedachte speelt ook een belangrijke rol bij de aanleg van een geheel nieuwe ontvangst- en expositieruimte, die volgend jaar geopend wordt. “Het wordt een ruimte met veel allure, waarbij de bezoeker beneden, onder het voorplein, door het glas heen het paleis al ziet liggen. Er komt een ruim opgezette ontmoetingsruimte, een mooi punt als vrienden en familie uit verschillende hoeken van het land elkaar hier treffen. Hier zal ook een expositieruimte komen met wisselende exposities en een vaste opstelling.”

'Straks nog leuker'

Bezoekers van alle leeftijden en achtergronden zijn welkom. “Iedereen kijkt op zijn eigen manier tegen ons koningshuis aan,” aldus Paul. “Daar willen we graag rekening mee houden. Sterker nog, daar kan Het Loo straks alleen maar leuker en interessanter door worden.” Kijk hier voor het laatste nieuws over Paleis Het Loo

Beeld: ANP

Geschreven door

Bart van Delen

--:--