Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pascale Naessens schreef de best verkochte boeken van België over pure en gezonde voeding

'Als ik slecht eet, voel ik mij ellendig en heb ik de hele dag honger'

Auteur en keramiste Pascale Naessens schreef de best verkochte boeken van België over pure en gezonde voeding. In de nieuwste Eva vind je een aantal ontbijtrecepten uit haar laatste boek 'Ik Eet Zo Graag 2'.

Deel:

Het is een wat a-typische dag, vertelt Pascale, want ze is net terug van een reis naar Indonesië om inspiratie op te doen. Wel heeft ze gewoon haar gebruikelijke ontbijt op. “Ik start de dag altijd met volle yoghurt, noten, zaden en fruit. Daar zitten veel vezels, proteïnes en goede vetten in, dus het verzadigt meer dan een klassiek ontbijt met boterhammen. Hiermee houd ik het vol tot de middag. Ik kies altijd voor fruit van het seizoen, dat zorgt voor variatie.”

Altijd honger

Vroeger at Pacale als de doorsnee Vlaming, maar al snel merkt ze dat haar lichaam daar niet blij van wordt. “We reageren niet allemaal op dezelfde manier op voeding. Sommige mensen kunnen meer troep eten, maar mijn lichaam reageert heel snel op bewerkte voeding. Voor mij was het een evidente keuze. Als ik slecht eet, voel ik mij ellendig, heb ik de hele dag honger en kom ik makkelijk aan. Wanneer ik onbewerkte voeding eet, voel ik mij beter en heb ik meer energie.”

Het werd een gevecht met mijzelf

Het vinden van een gezond eetpatroon gaat niet zonder slag of stoot. “De manier waarop ons aanbevolen wordt om gezond te eten is: niet te veel calorieën en niet te veel vet. Dat werkte niet voor mij, dan had ik de hele dag honger en ging ik juist méér eten. Het werd een gevecht met mijzelf. Ik dacht: dit zijn de officiële richtlijnen, dus dan zal ik het wel niet goed doen.” Pascale gaat in gesprek met wetenschappers. “Zij vertelden mij dat vet júist belangrijk is. Als je bijvoorbeeld yoghurt eet, eet dan volle yoghurt want dat verzadigt. Dat is een groot verschil met de light-industrie, van dat soort voeding heb je nooit genoeg. Vet moeten we niet zien als de boeman. De overdaad aan snelle koolhydraten wél, zoals alles gemaakt van meelproducten en suiker.”

Ze besluit haar kennis te delen door kookboeken te schrijven. “Ik zag dat veel meisjes en vrouwen met dezelfde dingen struggelen als ik: ofwel diëten ofwel overeten, waarbij je veel bewerkte voeding eet.” Met haar kookboeken hoopt Pacale hen te laten zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn om zelf gezond te koken. “Mijn boeken zijn geschreven voor mensen die bewuster willen eten, maar niet graag uren in de keuken staan. Gezond eten begint met zelf leren koken. Dat is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet, het is een reis die nooit stopt. En het is heel leuk, omdat je er zelf iets aan hebt.”

0102_PascaleNaessen2

Natuurlijke producten

Pascale kookt het liefst met seizoensproducten. “Het geeft mij een beter gevoel om mee te deinen op het ritme van de natuur. Producten die van het seizoen zijn, voorzien je van voedingsstoffen die je op dat moment nodig hebt, dat vind ik heel aangenaam. Ik haal ze vaak bij de biologische winkel, daar ligt alleen seizoensgroente. Het voedt ook je creativiteit om te zien wat er is en daarmee iets klaar te maken. Als alles er altijd is krijg je een blackout.”

We raken steeds verder verwijderd van het natuurlijke product

Haar belangrijkste advies is om weg te blijven van bewerkte voeding. “De meeste mensen kunnen bijna niet meer koken zonder pakjes en zakjes. We raken steeds verder verwijderd van het natuurlijke product. Met drie ingrediënten kun je mayonaise maken, maar als je een potje koopt, zit daar een hele lijst aan ingrediënten in. Dingen als verdikkingsmiddel horen niet in mayonaise. Ons lichaam reageert ook niet goed op al die ingrediënten die worden toegevoegd.”

Eenvoud is in alles belangrijk voor Pascale, niet alleen in voeding. “Het is ingewikkeld want vaak is het makkelijker om in overvloed te leven. We leven in een wereld waar alles kan en mag. Toch zoek ik graag de eenvoud op; in mijn vriendschappen, mijn kleding… Ik denk dat daar ook een kentering in is gekomen. Veel jonge mensen willen vanuit de overvloed weer terug naar bewuster eten en bewuster consumeren.”

Ik eet zo graag 2, Pascale Naessen, €26,99, Lannoo, 224 pagina's.

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--