Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Patricia Creebsburg: ‘Ik heb geleerd om zegeningen te tellen, in plaats van schaapjes’

Het slaaprijmpje van haar Surinaamse oma geeft kinderen en volwassenen al generaties lang rust voor het slapengaan. Nu Patricia Creebsburg zelf oma is, is het opnieuw een geliefd ritueel, zo vertelde ze onlangs in De Nachtzoen.

Deel:

Patricia heeft al van kinds af aan een bijzondere relatie met haar oma. “Het klikte tussen ons, we hebben altijd een goede band gehad. We zongen vroeger vaak samen. Iedereen vond dat ik vals zong, maar zij vond dat ik een goede alt had.” Haar oma woonde al jaren in Nederland, terwijl Patricia in Suriname opgroeide. “Zij is degene die me uiteindelijk van Suriname naar Nederland heeft gehaald.” 

Levenslessen 

Ze krijgt veel levenslessen mee van haar oma. “Toen ik ouder werd, leerde ze me hoe ik om moest gaan met tegenslagen, met leuke momenten, met verdriet, met negativiteit. Wat ik van haar heb meegekregen en geef ik nu door aan mijn kinderen en kleinkinderen.” De rode draad door alle lessen? “Molenstenen niet mee willen dragen op je schouder. Alles wat een zware belasting is naast je neerleggen of teruggeven waar het vandaan komt. Absoluut niet meenemen naar bed. Je bed is voor je rust. En negativiteit hoort er niet in.” 

Zegeningen tellen 

Haar oma geeft haar ook een belangrijke les mee voor als Patricia niet kan slapen. “Ik heb geleerd om niet schaapjes te tellen, maar zegeningen. Sommige mensen zien alles als vanzelfsprekend. Maar een zegening is ook al dat je een bed hebt om in te slapen, dat je een dak hebt boven je hoofd. Dat je op een matras slaapt en niet op de grond. Dat je de maan kan zien, dat je de sterren kan zien. Dat je je in een veilige omgeving bevindt. Dat zijn zegeningen. Als je daarmee begint, dan val je automatisch in slaap, zei mijn oma.” 

Rijmpje 

Naast haar zegeningen tellen, krijgt ze ook een rijmpje mee voor het slapengaan. “Mijn oma was van de rijmpjes en de gedichten. Zoals je de grootmoeders in boeken hebt. Het leuke is dat ik het weer aan mijn kinderen heb geleerd, maar ook mijn kleinkinderen. Het wordt een soort spelletje terwijl ze bidden, een ritueel.” 

Veertien engeltjes

Bekijk het hele gesprek met Patricia Creebsburg in De Nachtzoen op NPO start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--