Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Praat mee tijdens de gespreksavond over 'Geboeid - terug naar Indonesië'

Op 24 januari om 20.00 uur bij Beeld & Geluid in Den Haag

In ‘Geboeid - terug naar Indonesië' reisde EO-presentator Dwight van van de Vijver afgelopen zomer met Emmy, Gayle en August naar voormalig Nederlands-Indië, op zoek naar onze gedeelde geschiedenis. Op 24 januari - zo'n half jaar later - blikken we tijdens een gespreksavond terug op deze reis. Deelnemers Emmy en Gayle delen wat deze bijzondere reis voor hen heeft betekend. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum en Centrum Beeld en Geluid.

Deel:

Tijdens de gespreksavond ontdek je of (en zo ja: hoe) de bevindingen uit Indonesië doorwerken in het dagelijks leven van Emmy en Gayle. En hoe kijken ze nu aan tegen deze emotionele reis door hun familiegeschiedenis? Presentator Dwight van van de Vijver legt deze én meer vragen aan ze voor.

Daarnaast duiken we met tv-maker Danielle van den Bor en historica Yulia Pattopang in het maakproces van het programma. Daarbij bespreken we ook hoe media kunnen bijdragen aan relatieherstel.

Bestel jouw ticket(s)

Klik hier en reserveer jouw plek

Bestel jouw ticket(s)

De gespreksavond is op 24 januari om 20.00 uur bij Beeld & Geluid in Den Haag. Tickets kosten € 7,50 (inclusief drankje) en zijn te koop via de website van Beeld & Geluid.

Emmy maakte kennis met de pijnlijke geschiedenis van haar oma

Emmy (30) heeft veel vragen over haar afkomst en het verhaal van haar oma, een njai in voormalig Nederlands-Indië. In Indonesië nam ze een kijkje op de plekken waar haar oma opgroeide en waar ze later als njai woonde. Ze hoopte tijdens haar reis naar Indonesië het verdriet dat ze in zich voelt een plekje te kunnen geven. Voor de nazaten van njais is het erfgoed van hun voorouders een complex onderwerp, omdat ze worden geconfronteerd met de erfenis van kolonialisme, racisme en sociale ongelijkheid.

Emmy voelt hoe het verdriet van haar oma via haar moeder op haar doorwerkt. “Wat hier is gebeurd al die jaren geleden heeft nog steeds impact. Het is een verdriet dat te groot is om alleen te dragen. Het is somberheid, eenzaamheid, schaamte, door de generaties hier gevoeld”.

Geboeid - Indonesie - Emmy en Yulia
Emmy met historica Yulia in het voormalig jappenkamp van haar oma.

Gayle zocht naar antwoorden op vragen over haar familiegeschiedenis

Gayle (30) is van Molukse afkomst. Ze reisde afgelopen zomer naar haar familiedorp, waar ze antwoord hoopte te vinden op de vraag waar haar familie nu precies vandaan komt. De reis die ze maakte met Geboeid staat voor haar symbool voor de persoonlijke helingsreis die ze doormaakt. "Ik ben dankbaar dat ik alles mocht zien, beleven, horen en aanraken. Het betekent veel voor de reis die ik aan het maken ben, dat je de geschiedenis durft aan te gaan. En dat je daarvan kunt helen, het een plekje kunt geven en vervolgens naar de toekomst durft te kijken. Dat gun ik mijn mensen."

Gayle in Geboeid - terug naar Indonesië 2023
--:--