Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Preekte Bonifatius onder de dikste eik van ons land?

De dikste eik van ons land staat op landgoed Verwolde in het Gelderse Laren. Aan deze 500 jaar oude boom is een mythisch volksverhaal verbonden, meldt de podcast Eik & Ik.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een van de legendes die bij de dikste eik hoort is deze: ‘Van deze boom wordt gezegd dat de heilige Bonifatius in het jaar 750 van onze jaartelling onder de bladerkroon staande, het Christendom gepredikt zou hebben.’ Het is typerend voor oude eiken. Bij deze bomen fantaseren mensen graag bijzondere verhalen, vertelt Wim Eikelboom in de podcast Eik & Ik.

Verwoldeeik

Bezienswaardigheid
Hij bezoekt de dikste eik van het land samen met Sophia van der Borch, eigenaar van landgoed Verwolde. Sophia staat in de lijn van haar voorgeslacht, de adelijke familie Van der Borch die al eeuwenlang het Gelderse landgoed bestiert. De Dikke Boom – zoals de dikke eik heet – heeft een eigen wandelpad. De boom is een echte bezienswaardigheid. Er zijn mensen die een paar keer per jaar speciaal de eik gedag komen zeggen.
Sophia ervaart een bijzondere band met de oude eik. Als kind mocht ze af en toe in de holle boom staan. Nu wandelt ze er dagelijks langs met haar hondje Takkie. En zo af en toe leunt ze een poosje tegen de stam.

Gezondheidsproblemen
De dikste eik heeft helaas een gezondheidsprobleem. Driekwart van de wortels zijn afgestorven als gevolg van jarenlang bemesting van een aangrenzende maisakker. Oude bomenkenner Jeroen Philiponna legt uit wat dat betekent voor de levensverwachting van deze oude eik. Sophia doet haar best door de eik te vertroetelen met extra bodemverbeteraar aan de voet van de stam.

Op landgoed Verwolde staat ook een andere oude eik die dood is, maar nog altijd overeind staat. Zijn naam is ‘Oom Frits’.

--:--