Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Profetisch kijken, denken, bidden en handelen

Terugblik Moderne Profeten Dag

Afgelopen vrijdag was het rumoerig in het anders zo rustige klooster Nieuw Sion in Diepenveen. De Moderne Profeten Dag ontving ruim 220 bezoekers. Het was een dag die voortvloeide uit de populaire podcast- en boekenserie Moderne profeten. Tussen de kloostertuinen- en muren spraken Kees van Ekris, Otto de Bruijne, Huib Klink, Henriette Howarth – de Greef en Johannes van den Akker over hoe je – als gelovige – weerstand kan bieden tegen de krachten van deze tijd.

Deel:

Podcast

In de podcast Moderne Profeten vertelt Kees van Ekris de verhalen van 17 moderne christelijke profeten uit de recent christelijke traditie. Ze leefden of leven temidden van maatschappelijke crises en hebben wat te zeggen over de tijd waarin wij leven en wat ons te doen staan. Op de Moderne Profeten Dag werden de bezoekers toegerust ditzelfde te doen: als we om ons heen kijken, waar zit dan de zere plek, de dreiging – binnen en buiten de kerk? Welke hoopvolle woorden daden kunnen we daar tegenover zetten? Kees van Ekris gaf de aftrap voor de dag en introduceerde de sprekers en de thema’s: hoe leer je kijken, denken, bidden en handelen? Met persoonlijke voorbeelden gaf hij een inkijk in díe bijzondere momenten waar er iets profetisch gebeurt. Juist in crisissituaties, als de wereld tegen je lijkt, je ziek wordt of als je op een andere manier gebrokenheid ervaart. Wat gebeurt er dan, waar kun je je aan vasthouden en welke uitwerking heeft dat?

Waarheid achter feiten

De sprekers vulden elkaar mooi aan: Otto de Bruijne deelde in zijn toespraak zijn gedachten over hoe profetisch spreken en handelen alles te maken heeft met je kijk op de wereld en hoe je dat kunt leren. Hoe word je sensitief voor datgene wat van God is? Als je de waarheid achter de zichtbare feiten wilt leren doorzien, dat moet je kijken met je oren naar boven gericht. Ds. Huib Klink beaamt dat; hoe ontwikkel je een manier van denken die de werkelijkheid recht doet? Daar is meer voor nodig dan alleen redeneren en analyseren. Je kan nog zo intellectueel zijn, maar als de band naar boven ontbreekt, ga je uit de pas lopen en dooft dat het gezonde denken. De betrokkenheid naar boven is het geheim, zegt hij. Hij haalt daarbij een Bijbeltekst van Paulus aan, die zegt: laat uw begeerten met bidden en smeken en dankbaarheid bekend worden bij God en de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, zal uw hart en uw gedachten, bewaken, (op orde houden) door Jezus Christus, onze Here.

Bidden is niet moeilijk

Na de pauze brak het meest praktische gedeelte van de dag aan door de toespraken van Johannes van den Akker en Henriette Howarth - de Greef. Johannes, die mensen begeleidt in het realiseren van hun idealen, riep de bezoekers op om twee minuten na te denken over een concreet idee bij een ideaal wat je hebt en wat hierbij de eerstvolgende stap zou kunnen zijn. Door dit te appen naar een vriend/collega wordt er ook daadwerkelijk een begin gemaakt. Zo simpel kan het soms zijn. Henriette Howarth, werkzaam in de Anglicaanse Kerk, sprak over bidden. Wat ze de bezoekers vooral op het hart wil drukken is dat bidden niet moeilijk hoeft te zijn. Ze refereert aan de profeten in de verhalen uit de podcast: Tutu die vroeg in de ochtend lang bidt, Bonhoeffer in de gevangenis, Tish Warren in de nacht, Majoor Boshardt met de mensen die ze ontmoet op straat, Christian de Cherche met zijn kloosterbroeders in het door oorlog geteisterde Algerije. Henriette: 'De wereld heeft bidders nodig. Mensen die niet opgeven. Die niet meegaan in de wanhoop en de gejaagdheid en de hypocrisie van de maatschappij. Mensen die de waarheid durven te zien, te bidden en en van daaruit te handelen.'

De dag werd afgesloten door een maaltijd aan lange tafels en gaf ruimte aan verbinding, ontmoeting en gesprek.

Binnenkort komen de toespraken online in de feed van de podcast Moderne Profeten

Meer Moderne Profeten?

Luister hier alle afleveringen!

Meer Moderne Profeten?

Geschreven door

Esther Tims-Van Helden

--:--