Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rachel neemt kijkje bij politie en Defensie in nieuw seizoen 'Rachel valt binnen'

Nieuw seizoen 'Rachel valt binnen' vanaf 26 februari om 18.00 uur op NPO Zapp

Wie houden Nederland veilig en hoe doen ze dat? Dat zoekt EO-presentator Rachel Rosier uit in het tweede seizoen van 'Rachel valt binnen'. Rachel verdiept zich niet alleen in de wereld van de politie, maar gaat ook naar onderdelen van Defensie en naar het Nederlands Forensisch Instituut. Ze kijkt mee én komt zelf in actie.

Deel:

"Je denkt er misschien niet altijd over na, maar ik ben na het maken van deze serie diep onder de indruk van hoe goed we het hier hebben en hoe veiligheid in Nederland geregeld is. Mensen zetten zich met gevaar voor eigen leven in om jouw en mijn leven veilig te maken en houden. Van allerlei verschillende politie-eenheden tot opsporingsinstituten en van helikopterpiloten tot motoragenten, ze dragen allemaal bij aan ons leven hier. Ik ben blij dat we dat met deze serie kunnen laten zien", vertelt Rachel.

Vingerafdrukken

In een van de afleveringen gaat Rachel aan het werk als forensisch onderzoeker. Na een winkeloverval wordt in een vuilnisbak mogelijk belastend materiaal gevonden: een bivakmuts en een mes. Is dit te koppelen aan de verdachte die is opgepakt? De vingerafdrukken op het mes blijken te matchen, dus die verdachte is schuldig! Of toch niet? Op deze manier leer je wat er allemaal komt kijken bij een onderzoek naar een misdrijf.

Bekende mensen

Misschien ken je het verhaal van Frédérique nog wel. Ze werd in de zomer van 2021 elkaar geslagen omdat ze niet wilde zeggen of ze een jongen of meisje was. In dit nieuwe seizoen gaat Rachel in gesprek met Frédérique. Ze vertelt hoe ze daar nu op terugkijkt en heeft een boodschap voor kinderen en jongeren die bang zijn dat hen ook zoiets overkomt.

En Rachel ontmoet politievlogger Jan-Willem. Ze gaat met hem op jacht naar een voortvluchtige verdachte. Om de verdachte te vinden, werken ze nauw samen met de agenten in de politiehelikopter. Lukt het ze om de verdachte in te rekenen?

Dienst Speciale Interventies

Ook in de rest van het seizoen komen veel interessante vragen aan bod. Hoe kun je iemand klemrijden? Hoe zorg je dat een vliegtuig veilig kan landen? Hoe wordt een risicowedstrijd beveiligd? Hoe werkt groepsgedrag? En wat gebeurt er als je de gevangenis in gaat?

Rachel loopt ook mee met de DSI, Dienst Speciale Interventies. Die komen in actie als het echt gevaarlijk wordt, bijvoorbeeld bij vuurwapengevaarlijke verdachten. De mensen van de DSI zijn te herkennen aan hun grijze pakken en bivakmutsen. Rachel mag meetrainen en heeft krijgt uitgelegd hoe een inval en arrestatie werkt.

‘Rachel valt binnen’ is vanaf zondag 26 februari te zien om 18.00uur bij de EO op NPO Zapp en vanaf 18 maart ook op zaterdagavond rond 19.55 op NPO Zapp.

--:--