Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Red Pakistaans christelijk echtpaar uit dodencel!

ChristenUnie en HVC starten petitiecampagne

Pakistan moet het ter dood veroordeelde, christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta vrijlaten uit de dodencel en vrijspreken van godslastering. Met die inzet starten Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) en de ChristenUnie de petitiecampagne ‘Spreek ze vrij’, ondersteund door CDA en SGP, Jubilee Campaign en SDOK.

Deel:

De petitie, die vrijdag 12 februari 2021 wordt aangeboden aan de Pakistaans ambassadeur in Nederland, vraagt tevens de Nederlands regering en de Europese Commissie om alles in het werk te stellen de levens van het echtpaar te beschermen. Ook vragen de christelijke organisaties aan alle kerken in Nederland om te helpen, door op zondag 14 februari voor Shafqat en Shagufta te bidden.

Ten onrechte veroordeeld

Het echtpaar werd in 2013 gearresteerd en in 2014 ter dood veroordeeld vanwege blasfemische sms’jes die met de telefoon van Shagufta zouden zijn verstuurd. Het bewijs dat er ligt, wijst er echter op dat de veroordeling ten onrechte plaatsvond. Volgens HVC en ChristenUnie is hun recht op een eerlijk proces geschonden. Het hoger beroep, dat keer op keer werd uitgesteld, lijkt nu te gaan dienen op maandag 15 februari. Volgens de partijen is dit het moment om Shafqat en Shagufta vrij te spreken en vrij te laten.

Veel psychisch en fysiek leed

“Al jaren zit het Pakistaanse echtpaar Shafqat en Shagufta onterecht in een dodencel," zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. "Vol onzekerheid en met veel psychisch en fysiek leed wachten zij hun hoger beroep af, die keer op keer wordt uitgesteld. Bovendien groeien hun kinderen al die jaren zonder hun ouders op. Nu 15 februari de zitting van het hoger beroep gepland staat, is dit hét moment om in actie te komen. Onze oproep aan de Pakistaanse overheid: spreek ze vrij!”

Opzettelijk verdacht gemaakt

HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik laat weten: “Shafqat en Shagufta zijn opzettelijk verdacht gemaakt. De Pakistaanse blasfemiewetgeving wordt vaker ingezet als wapen om een ander uit de weg te ruimen. Christenen zijn hier relatief vaak slachtoffer van, met Asia Bibi als bekendste voorbeeld. Shagufta is na Asia Bibi de tweede Pakistaanse vrouw die ter dood werd veroordeeld wegens blasfemie. En het is voor het eerst dat een echtpaar hiervoor ter dood is veroordeeld. Dat ze nu al meer dan zeven jaar onschuldig in de gevangenis zitten, gescheiden van elkaar en hun kinderen, is schrijnend. Dit moet stoppen!”

Alles in het werk stellen

Naast de petitiecampagne stelt de ChristenUnie, samen met CDA, SGP en SP, ook Kamervragen aan Minister Blok van Buitenlandse Zaken. Ook via die weg wordt de minister opgeroepen om alles in het werk te stellen om de levens van het echtpaar te beschermen.

Advocaat Saif-ul-Malook
Advocaat Saif-ul-Malook (beeld: Cees van der Wal).

De bekende advocaat Saif-ul-Malook verdedigt het echtpaar. Hij voerde eerder de verdediging voor de in 2019 vrijgelaten Pakistaanse christen Asia Bibi.

De petitie vind je hier

--:--