Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ritueel van de week: Schrijf het op

Week 5 - thema Schaamte - dinsdag

Deel:

De woestijnvaders en -moeders waren gewend om met schaamte om te gaan. In Nederland kennen we het begrip ‘biechten’ en het bijbehorende begrip ‘boetedoening’, maar in de tijd van de vroege woestijnvaders hoorde bij biechten het begrip ‘therapie’. Tijdens het bespreken van je fouten werd raad geboden, aangemoedigd en leiding gegeven; er vond een gericht gesprek plaats.

Schrijf eens op waar je je voor schaamt of waar je je misschien voor zou moeten schamen. Dat is bijzonder heilzaam volgens Antonius de Grote:

Ieder van ons moet zijn daden en zielenroerselen waarnemen en opschrijven, alsof we elkaar erover gaan vertellen. Je zult dan zien dat we, uit schaamte dat onze fouten bekend zouden worden, ermee stoppen en zelfs geen slechte gedachten meer hebben. (...)

Welke gedachte plaagt jou? Welke daad achtervolgt je? Schrijf het op of deel het met een goede en wijze vriend of vriendin. Geef jezelf die vrijheid.

Ook interessant voor jou

Almatine over vrouw zijn anno nu
Almatine over vrouw zijn anno nu

Theoloog Almatine Leene krijgt regelmatig te horen dat je als vrouw geen dominee kunt zijn. Ze kan niet anders dan dit persoonlijk opvatten. Hoe is het om vrouw te zijn in a Man’s world? Je ziet haar verhaal in ‘De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw’.

--:--