Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rudolph van Veen in nieuw seizoen 'Rudolph's Bakery'

'Ik wil mijn gasten driedubbel in de roomboter bakken'

Deel:

We mogen voorlopig nog niet naar een restaurant, maar Rudolph van Veen helpt ons onvermoeibaar om thuis iets lekkers op tafel te toveren. Zelf heeft hij een passie om het mensen naar de zin te maken. Een portret van de chef-kok en patissier, die in de week voor Pasen aan een nieuw seizoen van Rudolph's Bakery begint (elke werkdag, 15.00 en 18.00 uur, 24Kitchen).

"Vergelijk mij maar met het bruiloftsbandje. Als de gasten ‘Dancing Queen’ van Abba willen horen, speel je dat," zegt Rudolph van Veen. De eerste week van Rudolph's Bakery staat in het teken staat van paaslekkernijen. “In de horeca werk je in de ‘vriendelijkheidsindustrie’. Zodra een gast de deurklink vastpakt, weet diegene of hij welkom is bij jou. Als gastheer wil ik mijn gasten – bij wijze van spreken – driedubbel in de roomboter bakken!”

(Tekst  loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koken is toch ook topsport?
“Jarenlang kookte ik voor kritische jury’s bij internationale wedstrijden, waar het grote publiek niets van meekrijgt. Dat was zeker topsport en heeft me zelfvertrouwen opgeleverd voor later, toen ik de wereld van het moderne hightech-koken achter me liet," legt de presentator van Rudolph's Bakery uit. "Zodra ik op televisie verscheen, bereidde ik opeens macaroni met ham en kaasblokjes, kreeg ik applaus en wist ook de buurvrouw wat voor werk ik deed.”

Wie is Rudolph van Veen?

• 54 jaar
• Ging op 12-jarige leeftijd naar de Culinaire School in Breda, waar hij als beste leerling afstudeerde
• Sinds 1995 meester-kok en sinds 2010 meester-patissier
• Nam jarenlang deel aan internationale culinaire wedstrijden
• Begon zijn tv-carrière in Life & Cooking (RTL 4)
• Vanaf maandag 29 maart zendt 24Kitchen nieuwe afleveringen van Rudolph’s Bakery uit

Op de basisschool wilde Rudolph van Veen eerst toneelspeler worden. Maar toen zag hij op 9-jarige leeftijd een gast bij Mies Bouwman op televisie. "Hij droeg een hoge koksmuts en praatte vol vuur over zijn werk als kok op het koninklijk paleis. Drie jaar later ging ik al een koksopleiding volgen.”

Wat is de leukste smoes die je ooit hebt gebruikt?
“Het is niet echt een smoes, maar ik bluf me er wel altijd doorheen als er iets misgaat bij een kookdemonstratie. ‘Wat leuk dat dit gebeurt,’ zeg ik dan, ‘dat doet me denken aan…’ Dan verzin ik snel een verhaal, terwijl ik het volgende onderdeel klaarzet.”

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Toen mijn meester-kok-examen naderde, besefte ik dat er meestal maar één of twee van de dertig kandidaten slaagden. Ik vroeg aan de examencommissie hoe dat kwam. Ze wilden kandidaten zien met de overtuiging dat ze al meester-kok zíjn. Daar heb ik voor de spiegel heel lang op geoefend."

Mijn moeder liet de essentie van het verhaal van de vijf broden en drie vissen zien

"Nog altijd houd ik mezelf vlak voor een optreden voor: dit publiek gaat een heel leuk moment krijgen," vertelt Rudolph van Veen. "Misschien geen echt schietgebedje, wel een rustmoment met gezonde spanning.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Rustige, vaak wat oudere muziek. Omdat ik er thuis niemand een plezier mee doe, geniet ik onderweg graag van Heino en andere vertolkers van Duitse volksmuziek. Liefdesliedjes en oude zeemansliederen, die veel van deze artiesten in de jaren 70 hebben uitgebracht. Misschien wel een erfenis van mijn vader, die zeeman was.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het is fijn als mensen steun vinden in goede verhalen, zoals die uit de Bijbel. Op mij heeft de wonderbare spijziging altijd indruk gemaakt. Wanneer ik als kind ergens ging spelen, moest ik om half zes naar huis, want ze gingen eten," herinnert de presentator van Rudolph's Bakery zich. "Mijn moeder vroeg mijn vriendjes juist om mee te eten. Ik had niet door dat zij dan haar stuk vlees weggaf en zelf een platgesneden aardappel met saus at. ‘Wie geeft wat hij heeft, is waard dat hij leeft,’ zei ze vaak. Dat is de essentie van het verhaal van de vijf broden en drie vissen.”

Nieuw seizoen 'Rudolph's Bakery': paaslekkernijen

In het nieuwe seizoen van Rudolph's Bakery trapt Rudolph van Veen af met een week die volledig in het teken staat van paaslekkernijen. De meesterkok en meesterpatissier maakt makkelijke recepten, zoals smakelijke koeken en cakes die je in een handomdraai op tafel zet. Maar bakt hij ook prachtige, feestelijke taarten, hartige baksels en desserts. Een Ierse chocoladetaart met pretzels, mojito-koekjes, zomerse watermeloentaart en een San Sebastian Cheesecake.

Vanaf maandag 29 maart, elke werkdag, 15.00 en 18.00 uur, 24Kitchen

Geschreven door

Bart van Delen

--:--