Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Schilder Henk Helmantel: ‘Er zit een evangelist in mij’

Het levensverhaal van de onverstoorbare kunstschilder

Kunstschilder Henk Helmantel is te gast in de podcast ‘Levensbepalend’. Hij wordt geboren in het Groningse dorpje Westeremden en woont daar tot op de dag van vandaag. Toch reist het werk van deze succesvolle schilder ver. Hij wordt bekend met zijn stillevens en schilderijen van kerkinterieurs en kerkkloosters. Zijn werk was te zien in Duitsland, Frankrijk, Amerika en Indonesië om maar een paar landen te noemen. Het christelijke geloof dat hij van huis uit meekreeg speelt een bepalend rol in zijn leven en zijn werk. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Christelijk gezin

De ouders van Henk Helmantel hadden een fruitkwekerij waar hij als kind al het nodige werk verricht. De liefde voor tekenen zit er al vroeg in. Henk tekent bijvoorbeeld de boerderijen in de omgeving. Het geloof speelt een centrale rol in zijn jeugd. Op zondag gaat het gezin Helmantel naar de Gereformeerde kerk in het dorp, na afloop van de dienst wordt de preek bij de koffie uitgebreid besproken en doordeweeks wordt er veel in de Bijbel gelezen. Henk vertelt dat hij zelf nooit de behoefte heeft gehad hier tegenaan te schoppen. Hij zegt: ‘ik heb altijd vanuit een essentieel vertrouwen kunnen leven. Dat wat God zegt tegen de mensheid, dat klopt.’

Kunstacademie Minerva

Henk wordt op basis van zijn talent toegelaten op Kunstacademie Minerva in Groningen. Hij blijft bij zijn ouders wonen dus hij zit daardoor bijna elke dag ruim twee uur op de fiets. In de tijd dat Henk studeert wordt vooral abstracte kunst omarmt. Helmantel valt op omdat hij excelleert in figuratieve kunst en daarmee een meer traditionele kunstvorm omarmt. In zijn opleiding ontmoet hij ook veel mensen die afstand nemen van het geloof dat ze van huis uit hebben meegekregen. Henk voert hier veel gesprekken over. Hij zegt: ‘Ik heb een evangelist in mij. Iedereen moet weten wat God ons te melden heeft.’

Herbouw pastorieboerderij

Na zijn studie komt zijn carrière al snel van de grond. Henk heeft de mogelijkheid om een pastorie te kopen in zijn geboortedorp Westeremden. Hij ontdekt de funderingen van een oude middeleeuwse pastorieboerderij en besluit dat hij deze wil gaan herbouwen. Dit grote project zegt iets over Henk Helmantel, over zijn onverstoorbaarheid. Als hij eenmaal ergens aan begint is hij moeilijk van de wijs te brengen.

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten.

Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5  .

--:--