Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Schoon genoeg van vlekken? Oma weet raad!

Voorjaarsschoonmaak

Het voorjaar komt eraan, het licht schijnt naar binnen: tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Maar hoe maak je die vettige afzuigkap nu schoon? En wat doe je met die wijnvlek in je mooie kleed? Gelukkig weet oma Eva altijd raad. Met wat babyolie of cola bijvoorbeeld is je schoonmaakbeurt zo gepiept.

Deel:

Afzuigkap

Bah, de afzuigkap is weer lekker vet. Maar gelukkig is hier een trucje voor. Het enige wat je nodig hebt is afwasmiddel, baking soda en heet water. Leg de roosters van je afzuigkap in de gootsteen, strooi er baking soda overheen en daarna het afwasmiddel. Zet de hete kraan aan en laat het water lopen tot de roosters onder staan. Laat het goedje tien minuten intrekken. Neem een afwasborstel, schrob het vet en vuil eraf en klaar is kees. Vergeet ook niet om het filter zo’n 2 tot 4 keer per jaar te vervangen. Test of dit moet door een stuk keukenpapier onder de afzuigkap te houden. Zuigt hij er tegenaan? Dan is het filter schoon genoeg. Zo niet, dan kan je er beter even een nieuwe in doen.

Schimmel in de badkamer

Als het vocht in je badkamer niet goed weg kan, ontstaat er schimmel. Een goede afzuiginstallatie of een raam openzetten kan vaak al helpen. Toch last van schimmel? Geen nood, daar is een oplossing voor! Azijn is hier onze redding. Witte azijn doodt namelijk 82% van schimmelsporen. Spuit dit onverdund op de schimmelplekken en wacht een paar uur. Vervolgens kan je het afschrobben met een borstel. Last van de azijngeur? Voeg een paar druppels lekker ruikende olie toe.

Aanslag op de toiletpot

Nog zo’n probleempje dat bij de besten voorkomt: vieze kalk- of urineaanslag in de wc. Niet zo fris… Gelukkig is hier een simpele oplossing voor: cola! Dit is ideaal omdat cola zowel koolzuur als fosforzuur bevat en deze stoffen aanslag verwijderen. Giet zo’n 470 mililiter cola in je wc en laat het minstens een uur intrekken. Doe ook wat cola op een oude doek en wrijf hiermee op de randen en onder de rand van de wc. Spoel dan door en herhaal dit zo nodig. De aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

Wijnvlekken

Lekker een filmpje kijken met een wijntje erbij. Heerlijk. Maar een vlek is zo gemaakt. Jammer van dat leuke kleed of die nieuwe tafel! Wat je eraan doet? Als je snel bent, haal je de vlek met heet water makkelijk weg. Zie je hem pas later? Maak dan een papje van water en baking soda, smeer dit op de vlek en wacht even. Nu krijg je de vlek makkelijk weg. Geen baking soda in huis? Een sopje met zout werkt vaak ook. 

Bloedvlekken

Je wondje maakt een vlek in dat leuke shirtje of je bent doorgelekt. Heel vervelend. Maak ook dit varkentje zullen we eventjes wassen! Wacht niet te lang en dep eerst de vlek eens met koud water. Wat heel belangrijk is, is om koud water te gebruiken. Bij warm water gaat de bloedvlek juist stollen en is hij nog lastiger te verwijderen. Wat ook kan helpen is melk. Doe dit op de vlek en boen goed. Een nachtje weken in water met zout is ook altijd een goed idee!

--:--