Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Het is belachelijk, maar ik concurreer dus met mijn schoonmoeder'

Er worden niet voor niks veel moppen over schoonmoeders getapt. De relatie met haar kan nu eenmaal heel ingewikkeld zijn. Cocky waarschuwt: ‘Kies voor je partner, no matter what.’ 

Deel:

‘Mijn moeder kan zich inderdaad nog weleens met ons gezin bemoeien, maar dat bedoelt ze goed’

Hij: ‘Mijn moeder is heel belangrijk voor me. Ze heeft zoveel voor mij gedaan, ze is er altijd voor mij – we begrijpen elkaar gewoon altijd. Is het gek dat ik haar met respect behandel?

Mijn vrouw overdrijft het. Ik doe helemaal niet alles wat mijn moeder wil. Maar ik kan mijn moeder toch niet alleen laten? Ze is al 10 jaar weduwe en het is niet gemakkelijk voor haar. Mijn twee zussen wonen allemaal verder bij haar vandaan.

Ze kan soms wat dwingend zijn, maar daar prik ik wel doorheen. Ik vind dat mijn vrouw zich alles veel te persoonlijk aantrekt. Ze zou wel iets meer begrip mogen hebben voor mijn moeder. Toen mijn moeder met ons mee wilde op vakantie heb ik onder druk van mijn vrouw gezegd dat ze niet mee mocht. Dat heeft de relatie tussen mijn moeder en mijn vrouw behoorlijk verstoord.

Natuurlijk hou ik van mijn vrouw en sta ik achter haar, maar ik vind dat ze zich best wat meer in zou mogen leven in mijn moeder. Mijn moeder kan zich inderdaad nog weleens met ons gezin bemoeien, maar dat bedoelt ze goed. Als mijn vrouw gewoon iets meer voor haar open zou staan, zou het allemaal niet zoveel gedoe zijn.’

‘Ik concurreer met mijn schoonmoeder’

Zij: ‘Het is belachelijk, maar ik concurreer dus met mijn schoonmoeder. Dat vond ik aan het begin wel schattig: een man die zoveel van zijn moeder houdt. Maar toen ik haar voor het eerst ontmoette, wist ik al dat het niet goed zat. Ik kreeg kleine, vileine opmerkingen over mijn uiterlijk en mijn huishouden. En tijdens onze relatie kreeg ik steeds te horen wat mijn – toen nog – vriend graag wilde. Het erge was: mijn man beaamde dat en zei dan zoiets als: ‘Ze moet nog veel leren, mama!’

We trouwden en ik had de ijdele hoop dat het dan wel minder zou worden, dat hij wat meer afstand van zijn moeder zou nemen. Maar ook dat zijn moeder zelf wat meer afstand zou nemen van hem. Ik snap niet hoe ik zo naïef heb kunnen zijn.

Toen mijn schoonmoeder aangaf dat ze met ons mee wilde op vakantie, was dat de druppel die mijn emmer liet overlopen. Ik heb mijn man toen laten kiezen en uiteindelijk heeft hij mijn schoonmoeder laten weten dat ze van mij niet mee mocht. Hij legde de schuld dus bij mij.

Volgens hem staat hij tussen twee vuren. Terwijl ik denk dat hij degene is die verantwoordelijkheid moet nemen. Dat het tijd wordt dat hij kiest voor zijn eigen gezin en zijn moeder loslaat. Nee, natuurlijk hoeft hij haar niet in de steek te laten. Maar iets minder klef dan het nu is, zou volgens mij wel veel gezonder zijn.’

‘Het is de hoogste tijd dat moeder en zoon elkaar los gaan laten’

Relatiecoach Cocky: ‘Schoonouders… Je kiest ze niet uit. Als je er een klik mee hebt, is het een groot voorrecht, maar als je – zoals in bovenstaand geval – niet bepaald een klik ervaart, kan het voor veel stress zorgen in je relatie. Concurreren met je schoonmoeder is natuurlijk helemaal een ongelijke strijd, omdat er tussen ouders en hun kinderen een sterke loyaliteit bestaat (in dit geval de onverbrekelijke band tussen ouders en kinderen).

Dat deze vrouw het gevoel heeft dat ze met haar schoonmoeder concurreert, laat wel zien dat haar man nog erg aan zijn moeder hangt. En het lastige aan deze kwestie, is dat moeder en zoon het probleem niet zo lijken te zien. Ze leggen de oorzaak bij de schoondochter neer: zij is degene die moeilijk doet. Dat haar man niet achter haar staat, kan haar daarom het gevoel geven dat ze alleen staat – en dus zorgt het voor verwijdering tussen man en vrouw.

Het is in dit geval van groot belang dat de man rigoureus voor zijn vrouw durft te kiezen en achter haar staat. Met een zin als ‘ik heb onder druk van mijn vrouw gezegd dat ze niet mee mocht’ laat hij juist het tegenovergestelde zien. Hij valt zijn vrouw af in bijzijn van zijn moeder. Een dolksteek in de rug van zijn vrouw!

Het gaat erom dat de man aan zijn moeder laat zien, dat hij voor zijn vrouw kiest, no matter what.

Het is de hoogste tijd dat moeder en zoon elkaar los gaan laten. De ellende is alleen dat de man dat zelf in zal moeten zien. Als zijn vrouw hem ertoe dwingt, blijft zij de rest van hun huwelijk de boosdoener. De vrouw zal haar man waarschijnlijk het beste bereiken door te laten zien wat dit met haar doet. Dat ze zich alleen voelt, onbegrepen. Dat ze begrijpt dat haar man van zijn moeder houdt, maar dat zij hem nu nodig heeft als haar man.

Als ze negatief over zijn moeder gaat doen, gaat haar man waarschijnlijk juist alleen maar meer met zijn hakken het zand in. Bovendien loop je dan kans dat je ruzie gaat maken op het niveau van wie er gelijk heeft en wie niet. En daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom dat de man aan zijn moeder laat zien, dat hij voor zijn vrouw kiest, no matter what. Dat hij zelf de verantwoordelijkheid neemt voor de keuzes die ze samen maken. Zelfs als hij weet dat hij zijn moeder wel eens teleur kan stellen.

Als zijn moeder meer respect zou hebben voor het huwelijk van haar zoon en hem meer los zou laten, zou ze wellicht met open armen mee hebben mogen gaan op vakantie. Maar juist doordat het aan dat respect lijkt te ontbreken, kan de schoondochter in het bijzijn van haar schoonmoeder zichzelf niet zijn.

Het is waar: je schoonfamilie krijg je erbij. Hoe graag je misschien ook zou willen dat jouw geliefde een goede band heeft met je ouders, het is helaas niet altijd haalbaar. En dat hoeft ook niet – een relatie kun je niet forceren. Soms liggen (schoon)relaties nu eenmaal gecompliceerd.

Maar als je merkt dat jouw ouders of die van je geliefde tussen jullie in gaan staan en voor stress in je relatie zorgen, is het tijd om daadkrachtig voor elkaar te kiezen. Uit te spreken dat jullie een gezin zijn. God was zo gek nog niet toen Hij suggereerde dat een man zijn vader en moeder moest verlaten en zijn vrouw aan moest hangen. Hij wist allang voor welk gedoe het in een relatie zou kunnen zorgen.’

Cocky Drost is relatietherapeut en schrijfster. In haar boek Ik wil heel dicht bij je zijn geeft ze advies geeft aan stellen hoe ze hun seksleven kunnen verbeteren.

Geschreven door

Cocky Drost

--:--