Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sjoerd den Daas: 'Ik betwijfel of China hier als winnaar uitkomt'

Portret NOS-correspondent tijdens coronacrisis

Deel:

Terwijl China nu de wereld aan mondkapjes helpt, worstelt de westerse wereld met de pandemie. Verandert corona de rol van China? Een portret van NOS-correspondent Sjoerd den Daas, die we de afgelopen maanden verslag zagen doen vanuit Wuhan, waar corona voor het eerst uibrak. 

“In China zag je in het begin van de crisis de nadelen van een sterk gecentraliseerd systeem waarin niemand de brenger van slecht nieuws wil zijn. Nu helpt China veel landen in nood, zoals de VS dat na de Tweede Wereldoorlog deed," legt Sjoerd den Daas uit. Maar betekent dit nu dat China versneld een leidende rol in de wereld op zich neemt?

Wie is Sjoerd den Daas?

• 33 jaar
• Studeerde fysiotherapie (met een minor Chinees) en bedrijfseconomie in Groningen; volgde zijn laatste studie deels in Uppsala (Zweden).
• Werkte op de redactie van RTL Nieuws en RTL Z.
• Is vanaf 2015 correspondent in China, eerst voor BNR, RTL en het Financieele Dagblad; sinds april 2019 voor de NOS.

Sjoerd denkt dat veel regeringen zich door de grootschalige Chinese hulp tijdens de coronacrisis achter de oren zullen krabben. "Willen we wel zó afhankelijk zijn van een land met heel andere normen en waarden dan de onze? Ik betwijfel dus of China hier als grote winnaar uitkomt.”

Hoe is je fascinatie voor China ontstaan?
“Dat gebeurde op mijn 14e, bij een bezoek aan mijn oom in Hongkong. In deze fascinerende metropool zag ik hoe Oost en West samenkwamen. Tijdens mijn studie heb ik in China gewerkt bij een project voor gehandicapte weeskinderen, die vanwege de eenkindpolitiek door hun ouders waren verstoten. Toen ik op het platteland, ver van alle luxe, nog steeds gefascineerd was door het land, wist ik dat ik daar werk van moest maken.”

Willen regeringen wel zó afhankelijk zijn van China, een land met heel andere waarden?

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Ik zou wel een dagje in het hoofd van president Xi Jinping willen kijken, omdat ik geïnteresseerd ben in zijn agenda. Hoe komt hij tot zijn besluiten en waar wil hij naartoe met China? Ik ben nieuwsgierig wat er op het Chinese ‘Binnenhof ’ gebeurt en of mensen in zijn omgeving hem nog de waarheid durven te zeggen.”

Wat was je laatste schietgebedje?
“Dat was toen ik weg wilde uit Wuhan, maar ik tot de laatsten behoorde die van de overheid terug mochten naar Peking. Toen die toestemming maar niet kwam en ik door familieomstandigheden naar Nederland wilde, heb ik wel een kruisje geslagen.”

Sjoerd den Daas Xi Jinping China
Sjoerd den Daas: "Ik zou wel een dagje in het hoofd van president Xi Jinping willen kijken.". Credits: Stefan Heijdendael en Shutterstock .

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Door mijn rooms-katholieke opvoeding heb ik wel een bijbel, maar die staat al heel lang onaangeroerd in de kast. Het verhaal van de ark van Noach past wel bij deze tijd, vind ik. We leven met veel mensen dicht op elkaar en gaan met dieren om op een manier die niet wenselijk is. Dat verhaal roept bij mij nu het beeld op dat we na een zondvloed weer een nieuwe start kunnen maken.”

Lees ook: Ab Osterhaus: 'Medicijn corona had op plank kunnen liggen'
Lees ook: Ab Osterhaus: 'Medicijn corona had op plank kunnen liggen'

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Ik ben onder de indruk van het boek The Great Successor van Anna Fifield, waarin ze Kim Jong-un portretteert. Door haar goede contacten en de vele gesprekken die ze met mensen heeft gevoerd, krijgt de lezer toch toegang tot deze mysterieuze leider van Noord-Korea.”

Het verhaal van de ark van Noach past bij onze tijd: maken we een nieuwe start?

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Ik kom op veel mooie plekken, zeker in China, maar het mooiste plekje is voor mij toch het Tjeukemeer of ‘Tsjûkemar’. Als ik op Schiphol ben geland en met een huurautootje over het meer rijd en het Friese landschap om me heen zie, voel ik me weer helemaal thuis.”

Beeld: Stefan Heijdendael en Shutterstock 

Geschreven door

Bart van Delen

--:--