Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sofia* wil uit de prostitutie stappen

‘Ik had het gevoel er helemaal alleen voor te staan’

Een opeenstapeling van problemen leidde voor de Roemeense Sofia* tot prostitutie in Nederland. Haar verhaal laat ook zien dat een leven zonder prostitutie mogelijk is. Al is dat verre van eenvoudig en lukt het niet zonder goede begeleiding en steun.

Deel:

Sofia: “Ik studeerde economie, had een goede baan, was getrouwd en had kinderen. Mijn leven was op orde. Totdat mijn man mij verliet en ik er alleen voor kwam te staan. In die periode bouwde ik heel veel schulden op. Ik had geen hulp, dus toen de mogelijkheid kwam om in Nederland – net als een vriendin van mij – in de prostitutie te gaan werken, zag ik dat als enige oplossing. Ik zou zo geld voor mijn kinderen kunnen verdienen en mijn schulden kunnen afbetalen. Mijn kinderen bracht ik onder bij mijn ouders in Roemenië. Mijn familie weet niet dat ik op deze manier mijn geld verdien. Dat vertel ik hun bewust niet, omdat ik hen wil beschermen tegen afpersing en bedreiging.”

‘Ik werk zeven dagen per week’

“Ik probeer zoveel mogelijk naar Roemenië te gaan om mijn kinderen te zien, maar zeker in het afgelopen jaar door corona was dit bijna niet mogelijk. Ik wil ook niet te veel aan mijn kinderen denken, want dan kan ik niet meer goed presteren op mijn werk. Als ik aan hen denk, heb ik er alles voor over om hen weer te zien. Ik ben erg voorzichtig in het delen van informatie over mijn werk. Zo kan ik niet vertellen waar ik werk.

Sinds corona zijn de omstandigheden nog moeilijker geworden. Zo mag ik de locatie niet zomaar verlaten: als er klanten komen, moet ik aanwezig zijn. Ik werk zeven dagen per week van ’s ochtends tot ’s avonds, behalve als ik ziek ben.”

Uitstappen is niet eenvoudig

“Ik wil graag stoppen met dit werk en ben met hulpverleners in gesprek hoe ik eruit kan stappen. Het is niet eenvoudig. Je moet het echt willen. Je hebt ook hulp nodig bij het vinden van een woning en ander werk, en een startbudget, zodat je de tijd kunt overbruggen totdat je nieuwe inkomsten hebt. Als je in mijn positie zit, heb je nergens recht op: geen uitkering, niks.”

Leger des Heils

Sofia hoopt dat ze met hulp van het Leger des Heils in 2021 kan uitstappen en een nieuw leven kan opbouwen in Nederland. Ze is hierover in gesprek met hulpverleners, zonder dat haar baas dit te weten komt.

“Voordat ik de hulpverleners van het Leger des Heils leerde kennen, was ik erg eenzaam. Ik had het gevoel dat ik er helemaal alleen voor stond. Nu kan ik met mensen praten en krijg ik nieuwe hoop. Zij kunnen me helpen met administratie, en met sociaal-emotionele ondersteuning. Als ik me even niet lekker voel, kan ik hen bellen. Het liefst zou ik mijn kinderen naar Nederland willen halen om hier een normaal leven met hen op te bouwen. Maar dat kan niet. Mijn kinderen zijn al wat ouder en studeren in Roemenië.”

* In verband met de privacy is de naam gefingeerd.

Veel vrouwen uit Roemenië belanden ongewild in Nederland in de prostitutie. Waarom? Je leest het hier.

--:--