Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sophie Hilbrand ergert zich aan bestuurders in 'Opstandelingen'

'Wegduiken versterkt onvrede burgers'; donderdag, 20.30 uur, NPO 2

Deel:

In een nieuw seizoen van Opstandelingen (BNNVARA) ontmoet Sophie Hilbrand burgers die in opstand komen tegen hun gemeentebestuur. Ze vraagt zich af hoe het zo uit de hand kan lopen en gaat op onderzoek uit. Daarbij verbaast ze zich over de vele bestuurders die niet bereid zijn om verantwoording af te leggen over het onrecht dat inwoners ervaren.

Vriendjespolitiek lijkt de meest voorkomende oorzaak dat burgers in opstand komen. De ene burger krijgt alles voor elkaar, de ander niets, merkt Sophie Hilbrand in het nieuwe seizoen van Opstandelingen, dat vandaag van start gaat. Ook machtspolitiek is een verschijnsel dat mensen tot wanhoop drijft. 

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Samen met de opstandelingen en bestuurders probeert ze het probleem te ontrafelen. Maar het blijkt lastig om met de portefeuillehouders in gesprek te raken. "Daar begrijp ik niets van," zegt Sophie verontwaardigd. "Je hebt toch als volksvertegenwoordiger de plicht om iets te zeggen op het moment dat er zoveel onvrede is en mensen zich gekwetst en onrechtvaardig behandeld voelen? Wegduiken versterkt dat gevoel alleen maar, is mijn ervaring nu. Als makers hebben wij het er dan ook niet bij laten zitten."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Opstandelingen Sophie Hilbrand De bende van Almelo
Sophie Hilbrand onderzoekt in 'Opstandelingen' klachten over vriendjespolitiek in Almelo. Credits: Benny Jansen.

In de eerste aflevering van Opstandelingen is Sophie Hilbrand in Almelo, waar de bestuurscultuur al decennia wordt gekenmerkt door vriendjespolitiek. Maar ondanks een gijzelingszaak in 2008 en meerdere onderzoeken verandert er niets. Sophie volgt een aantal gedupeerde burgers die zich verenigd hebben onder de vlag van de Partij Vrij Almelo.

Als volksvertegenwoordiger ben je toch verplicht hier iets over te zeggen?

Zij voelen zich geïnspireerd door Harry de Olde, een 'man van het volk' die een eenzame strijd voert in de gemeenteraad. Ze worden een platform voor burgers die de wanhoop nabij zijn en proberen via de politieke weg een opstand te ontketenen. 

Nieuw seizoen 'Opstandelingen': De bende van Almelo

Conflicten tussen burgers en plaatselijke bestuurders kunnen soms ernstig uit de hand lopen. In de eerste aflevering van Opstandelingen in dit seizoen is Sophie Hilbrand vanavond in Almelo, waar burgers klagen over vriendjespolitiek in het gemeentebestuur.

Vanaf 4 juni, iedere donderdag, 20.30 uur, NPO 2 

Beeld: Benny Jansen

--:--