Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Steeds meer Afghanen zijn op zoek naar Jezus’

Stichting 3xM: opvallend veel respons op christelijke programma's

In Afghanistan (een land met ruim 37 miljoen inwoners, van wie 99 procent moslim is) neemt de belangstelling voor het christelijk geloof sterk toe. Dat meldt Stichting 3xM, die er sinds 2018 het evangelie verspreidt via satelliet-tv, internet en social media.

Deel:

“Steeds meer Afghanen zijn op zoek naar Jezus,” zegt 3xM-woordvoerder Milaine de Roos. “Dat zien we terug in de kijkcijfers, maar we merken het ook aan het sterk groeiende aantal reacties op onze tv-uitzendingen en socialmedia-uitingen. Alleen al op YouTube hadden we vorig jaar honderdduizend views: veel meer dan we ooit hadden durven hopen.”

Oprukkende taliban

Straatbeeld Afghanistan Pixabay

Hebben jullie een verklaring voor deze opvallende trend?
“Afghanistan is een door oorlog verwoest en totaal verarmd land. Mede door de oprukkende taliban en de groeiende dreiging van Islamitische Staat is het er permanent instabiel en zeer onveilig. Velen zijn, wanhopig en murw geslagen door de jarenlange oorlog, op zoek naar hoop en houvast. Juist dan zijn wij aanwezig met onze uitzendingen en geven wij een uitweg. De respons heeft ons echt verrast. Natuurlijk doe je je uiterste best om zo veel mogelijk mensen te bereiken, maar uiteindelijk zien we ook hier dat het Gods werk is: Hij opent deuren. Het is echt bizar. Ik kreeg deze week de rapportage over het tweede kwartaal van 2020, waaruit bijvoorbeeld blijkt dat er in april, mei en juni zo’n zeshonderd telefonische reacties op onze uitzendingen zijn gekomen. Dat is ongelofelijk veel voor een strengislamitisch land als Afghanistan.”

Opgericht door de EO

Afghanistan markt mannen en vrouwen

3xM – in 1980 opgericht door de EO en sinds 1983 zelfstandig – werkt met een lokale mediapartner samen, die vanuit een buurland actief is. Vanuit Afghanistan zelf opereren, is vanwege de levensgrote gevaren niet mogelijk. “Maar het bijzondere is dat er mensen in ons nazorgteam werken die uit Afghanistan komen en zélf via de media tot geloof in Jezus zijn gekomen,” zegt Milaine. “Zij voelen zich innig verbonden met het Afghaanse volk, spreken dezelfde taal en kennen die zoektocht naar antwoorden op allerlei levens- en geloofsvragen uit eigen ervaring.”

Zo’n zoektocht is risicovol: Afghaanse moslims die christen worden, weten dat op afval van de islam de doodstraf staat.
“Klopt. Dus zij nemen heel bewust risico’s, waarbij ze weten dat het inderdaad zelfs hun leven kan kosten. En toch zien we dat velen desondanks meer willen leren over Jezus en over de Bijbel.”

Er is slechts één legale kerk in Afghanistan, alleen bedoeld voor buitenlanders die er werken. Maakt dat nazorg niet heel ingewikkeld?
“Gelukkig kunnen we mensen via telefonische nazorg heel goed verder helpen, en bijvoorbeeld doorverwijzen naar online communities, waar zij kunnen groeien in het geloof via christelijke conferenties en Bijbellessen die we aanbieden. Er zijn ook ondergrondse kerken actief in Afghanistan. Daar kunnen we mensen mee in contact brengen, uiteraard met inachtneming van allerlei veiligheidsmaatregelen. En op Facebook kunnen zoekers tijdens online sessies persoonlijke vragen stellen over het christelijk geloof en hun verhalen delen. Verder onderzoeken we op dit moment de mogelijkheid om getuigenissen van Afghanen op te nemen en uit te zenden, zodat we alle zoekers kunnen laten zien dat ze niet alleen zijn. Vooral dat laatste is een krachtige boodschap.”

3xM/Afghanistan

Beeld: Shutterstock (hoofdbeeld), Pixabay

EO Metterdaad

Bij de start van dit project ontving 3xM vijfduizend euro via een EO Metterdaad-radioproject. Dit bedrag is gebruikt voor de productie van een zesdelige tv-serie over ‘hoop te midden van geweld in Afghanistan’.

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--