Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Susan geeft onderdak aan een illegale economische vluchteling

'Het zou maar voor een paar maanden zijn'

Wat doe je als je vader vraagt of je zijn illegale vriendin een paar maanden op wilt vangen in je net verbouwde appartement? Het zal voor velen een ver-van-je-bedshow zijn, maar voor Susan niet. Ze besloot hen te helpen, maar weet niet hoe het nu verder moet.

Deel:

“Het zou maar voor een paar maanden zijn”, vertelt Susan. “Zijn vriendin moest haar kamer uit en had onderdak nodig. Mijn vader vroeg of ik haar zolang de logeerkamer  wilde geven.”

Ernstig ziek

“Ik had het op dat moment net helemaal verbouwd en opgeknapt. Het appartement, een dubbel bovenhuis, was oorspronkelijk van mijn vader. Hij verhuurde het vroeger en woonde zelf in de benedenwoning. Aangezien hij er zelf niet meer voor kon zorgen nadat hij in 2013 ernstig ziek werd, heb ik het in 2019 van hem overgekocht met de bedoeling er zelf te gaan wonen. Een deel van de koopprijs heeft hij me geschonken.”

Zelf verhuisd

“Zij woont nu in in mijn huis, maar inmiddels ben ik met mijn vriend ergens anders gaan samenwonen. Ze is een harde werker en zorgt goed voor mijn vader, maar ik kreeg last van hertraumatisering. Mijn vader is een geliefd man, maar kon mij nooit liefde geven. De confrontatie met mijn ‘kinderpijn’ is te groot als ik zie dat hij haar wél liefde geeft.”

Vermijden

“Dat hij een illegale vriendin heeft, weet ik overigens al langer. Hoe ik reageerde, weet ik niet meer precies. Ik vond het waarschijnlijk zo schokkend, dat ik dat heb verdrongen. Wat ik ervan vind dat hij dit van me vraagt? Lastige vraag. Ik help hem deels uit schuldgevoel, vanwege die schenking. Tegelijkertijd dwingt je vraag mij het beeld los te laten dat hij niet de ideale vader is die ik in mijn hoofd had gevormd. Dat vermijd ik liever.”

Bang

“Dit geheim houdt mijn dagelijks leven niet in de greep, maar ik ben wel bang voor de toekomst. Mijn vader heeft momenteel geen uitzaaiingen, maar stel dat hij doodgaat en zij nog in mijn huis zit: wat moet ik dan met haar aan? En wat als de bank of gemeente erachter komt? Want doordat zij als het ware mijn plaatsvervanger is, woont niet alleen zij illegaal, maar ik ook.”

Lees ook: De Armeense Lira en Mira moesten hun land en echtgenoten achterlaten

Geschreven door

Janet Freriks

--:--