Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Syb van der Ploeg maakt muziek met Friese ouderen

"Als je ziet wat hier allemaal gebeurt… het is ongelofelijk!"

Op dag 3 van Ontdekdezorg Week werkt Syb van der Ploeg een aantal uur in de ouderenzorg bij Zuidoost Zorg in Drachten. "Mooi dichtbij een keer!", merkt hij op. De zanger van de Friese band De Kast deelt zijn ervaringen in het EO-radioprogramma 'Open Huis'.

Deel:

"De mensen zitten al lekker aan de koffie. Ik ben heel benieuwd wat ons te wachten staat", zegt Syb glunderend als de dag begint. Hij krijgt een spoedcursus ‘Hoe word ik een verpleegkundige’, want de aanwezige verpleegkundigen hebben maar kort de tijd om hem alle kneepjes van het vak te leren. "Ik was er rond 10 uur en net zoals een echte muzikant nét iets te laat. Dat kan natuurlijk niet in de zorg" beseft Syb zich. 

Leren, leren, leren

Binnen no-time krijgt Syb van alles te doen. "Bloedprikken, de bloeddruk opmeten en nog iets met een zuurstofgehalte. Dat heb ik nu allemaal geleerd. Dus als er nu iets gebeurt, kan ik jou heel ver helpen richting het ziekenhuis." Deze zorginstelling in Drachten was nieuw voor Syb, maar hij kijkt zijn ogen uit. "Als je ziet wat hier allemaal gebeurt… dat is ongelofelijk!"

Geestelijke topsport

Naast muzikant is Syb ook een sportman. Vorig weekend werd hij nog derde bij een wintertriatlon. "Voelde deze ochtend nou ook als topsport, tijdens het meelopen in de ouderenzorg?", vraagt presentator Henk van Steeg zich af. Syb: "Geestelijk is het natuurlijk wel topsport, want je moet overal bijzijn en goed nadenken wat je doet. Sporten is meer ontspanning dan dit!"

Prachtig mooi

De bewoners vinden het 'prachtig mooi' dat Syb er is. "We hebben heel lang op zijn bezoek gewacht! Hoelang wel niet, hoelang wel niet?" Een mevrouw heeft zich zelfs extra mooi aangekleed. Ze straalt en heeft een glimlach van oor tot oor.

De kracht van muziek

Er is veel praktisch werk verricht, maar ook de muzikale kwaliteiten van Syb werden benut tijdens zijn aanwezigheid. Op die manier kon hij oprechte verbinding maken met de ouderen. ‘’Op een gegeven moment ging het zorgen wat minder goed, maar toen ik mijn gitaar pakte, ging het alweer een stuk beter. Dat viel goed in de smaak!’’ ‘’Ik ben ooit eerder in een bejaardentehuis geweest en toen was ik al muzikant. Wat doe je dan? Muziek maken. Op een gegeven moment zat ik iedere vrijdagmiddag met een groep ouderen muziek te maken. Dat was echt iets om naar uit te kijken en dan zie je ook direct wat de kracht van muziek is.‘’

Waardering

Henk vraagt naar Sybs vader, die ook in een zorginstelling heeft gezeten. "Mijn vader is inderdaad precies drie jaar geleden overleden", vertelt Syb. "Hij was zwaar dementerend. Ik heb heel veel respect voor het zorgpersoneel. Het is hartstikke zwaar en er komen zoveel emoties bij kijken. Mensen hebben een heel leven gehad met veel hard werken en dingen opgebouwd en moeten nu alles loslaten. Ze komen er alleen voor te staan. Dan heb je hele goede begeleiding nodig en dat wordt hier gegeven. Ik heb er veel waardering voor."

Kneiterhard gewerkt

Aan het einde van de werkdag gebeurt er iets bijzonders. Syb wordt erbij gehaald door zijn tijdelijke collega’s. "Syb heeft vanochtend kneiterhard gewerkt bij ons op de afdeling. Daar is iedereen getuige van. Dus ik denk dat we deze oorkonde wel kunnen overhandigen aan Syb." Hij ontvangt een certificaat ter afronding van de cursus. "Wij vinden in ieder geval dat je heel erg geslaagd bent", spreken de verpleegkundigen uit. "Dik verdiend dit certificaat." Een groot applaus volgt. "Het waren twee fantastische uren", zegt Syb. "We zullen het nooit vergeten", beaamt presentator Henk van Steeg nog met een lach.

Optreden in het voorjaar

"Zou het iets voor jou zijn om aan de slag te gaan in de zorg?", wil Henk nog weten van Syb. "Ik denk dat ik toch maar gewoon muzikant moet blijven", antwoordt Syb glimlachend. "Met muziek maken kan ik meer plezier brengen. Vanochtend moest ik ook wondverzorging doen en toen dacht ik ‘oh nee’. Gelukkig stond er een bed naast mij waar ik eventueel in kon liggen!" "Maar mogen ze je wel bellen als er muziek gemaakt moet worden?" "Dat is al geregeld! In het voorjaar ga ik samen met de huisband een optreden geven."

Luister hier de volledige aflevering van Open Huis met Syb van der Ploeg en de zorgmedewerkers van Zuidoost Zorg.

Geschreven door

Marloes ter Haar

--:--