Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Teun Föhn uit reality-serie 'Urk!':

'Die onvoorwaardelijke liefde is prachtig'

Ruim 600.000 kijkers zitten iedere week klaar om maar niets van de succesvolle tv-serie ‘Urk!’ te hoeven missen. In deze realityserie (SBS6) worden een aantal opmerkelijke Urkers met totaal verschillende achtergronden tijdens hun dagelijkse bezigheden op de voet gevolgd. De komende weken zijn de uitzendingen opnieuw te zien.

Deel:

Onlangs is het tweede seizoen van ‘Urk!’ van start gegaan. Kapper Teun Kapitein (48) was vorig jaar in het eerste seizoen een van de Urkers die door de camera werd gevolgd. Ook in deze tweede serie wordt Teun – die inmiddels landelijke bekendheid geniet als 'Teun Föhn' – gefilmd terwijl hij zijn kapsalon runt. Sinds de start van de serie is hij een ware BU'er (bekende Urker) en wordt hij overal herkend. 

Gluren

Ik besluit de kapsalon op Urk een bezoekje te brengen. Mijn haar kan wel een knipbeurt gebuiken, dus dat is meteen een mooie gelegenheid om Teun wat vragen te stellen. Teun ontvangt me enthousiast met een heerlijk kopje koffie. “Sinds de eerste uitzending is niets meer hetzelfde”, vertelt Teun. ”Wildvreemden staan voor de ramen van de kapsalon naar binnen te gluren en vaak moet ik ineens even met een fan op de foto.”

Miriam_Teun

Cameraploeg

Ik neem plaats in de kapperstoel en Teuns hondje Bink kruipt bij me op schoot. Teun heeft nog maar net de schaar in mijn krullen gezet of de deur zwaait open en de cameraploeg van SBS6 komt de kapsalon binnenvallen. Teun kijkt niet eens op en gaat onverstoorbaar door met knippen.“Je raakt eraan gewend hoor, ik zie de camera niet eens meer.” Dat klopt; Teun kletst en knipt gewoon verder alsof er geen cameraman naast hem staat die niet alleen elke knipbeweging, maar ook ieder woord volgt.

Positief

“Het is leuk om mee te werken aan deze serie, vooral ook omdat ik Urk positief op de kaart wil zetten. Als het over Urk gaat in de media dan wordt er vooral gesproken over allerlei negatieve dingen zoals drank, drugs en het strenge geloof. Natuurlijk is Urk geen doorsnee dorp, maar er zijn echt ook heel veel mooie dingen te vinden op Urk. Dat wil ik graag laten zien.”

Geloof

Teun  groeide op in een gelovig gezin op Urk, samen met zijn twee broers en twee zussen. Teun is homoseksueel en kwam pas op zijn 29e uit de kast. “Ik was destijds best onzeker, en in een gelovig dorp als Urk is het toch extra lastig om hiermee naar buiten te komen. Uiteindelijk is het over het algemeen wel redelijk geaccepteerd dat ik op mannen val, maar niet door iedereen. Ik merk bijvoorbeeld dat ze in de kerk hier op Urk vaak moeite hebben om goed om te gaan met homoseksualiteit. Ze vinden het gewoon lastig. Ik respecteer dat, en hoef of wil daar ook geen gevecht over aangaan. Ik zoek liever naar verbinding en liefde. Tegenwoordig ga ik bijvoorbeeld graag naar de Oranjekerk in Amsterdam. Daar voel ik me thuis.”

Verloren zoon

Als ik Teun vraag naar zijn favoriete Bijbelverhaal komt zijn antwoord direct en zonder enige twijfel. "Het verhaal van de verloren zoon vind ik heel bijzonder en indrukwekkend. Het idee dat de Vader klaarstaat voor ons met open armen, no matter what, dat raakt me. Die onvoorwaardelijke liefde is prachtig.”

Urk!

Urk!, vanaf maandag 22 juni iedere maandagvond om 21.30 op SBS6 (herhaling)

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--