Ga naar submenu Ga naar zoekveld

The Mall lanceert gratis magazine 'Mediawijs opvoeden'

‘Game een keer samen met je kind’

Jongerenwerkorganisatie The Mall Gorinchem – onderdeel van Youth For Christ – bracht onlangs het eenmalige, gratis magazine 'Mediawijs opvoeden' uit. Het doel? Volwassenen wegwijs maken in de online wereld om zo de afstand tussen hen en hun kind te verkleinen.

Deel:

Waarom dit magazine?
Leenard Kanselaar, mediacoach en jongerenwerker bij The Mall: “Voor jongeren is de online wereld een vanzelfsprekendheid. Ze maken daar van alles mee, terwijl volwassenen in die online omgeving niet goed mee lijken te komen. Dat kan voor afstand zorgen tussen ouder en kind. Als zoon of dochter bijvoorbeeld thuiskomt van een clubavond van de kerk, vragen veel ouders hoe het daar was en wat hij of zij gedaan heeft. Maar als een kind na twee uur gamen de woonkamer binnenloopt, krijgt het te horen: ‘Ga eens een keer lekker naar buiten.’ Met andere woorden: belangstelling tonen voor de fysieke wereld van kinderen is voor ouders een stuk makkelijker, dan vragen stellen over de online wereld. Terwijl er voor tieners geen verschil is tussen die twee werelden. Met het magazine willen we ouders uitdagen een stap in de wereld van hun kinderen te zetten.”

Positieve kant

Het magazine – dat online te downloaden is ­– bevat diverse artikelen waarin inzicht wordt geven in de online wereld: gamen, influencers, Tik-Tok, sexting, online challenges. Ook is er aandacht voor de positieve kant van sociale media. Leenard: “Ouders zijn vaak erg negatief over gamen, terwijl gamen ook veel positieve eigenschappen heeft. Kinderen kunnen ervan leren bijvoorbeeld. Daar geven we inzicht in. Daarnaast staan bij elk artikel een aantal praktische tips waar je thuis mee aan de slag kunt.”

Wat is de meest brandende vraag die jullie krijgen als het gaat om mediaopvoeding?
“Een vraag die we vaak horen, is: hoe lang mag mijn kind per dag achter een scherm zitten?”

En?
“Het antwoord is lastig, omdat het erg verschilt per kind. Bovendien is het belangrijker om te kijken naar het totaalplaatje van je kind. Zijn de schoolresultaten goed? Spreekt hij voldoende af met vrienden? Is hij voldoende buiten? Slaapt hij genoeg? Dat zijn belangrijkere graadmeters dan een bepaald aantal uur schermtijd.”

Wat zijn echte do’s en don’ts?
“Ga vooral niet eindeloos discussiëren met je kind over schermtijd en dat soort dingen. Hoe meer het daarover gaat, hoe meer het een ding wordt. Probeer liever echt in gesprek te gaan met je kind en verbinding te maken. Wat ik ouders echt aanraad, is om media samen met je kind te gebruiken. Houdt je kind van gamen? Pak die controller een keer en speel samen. Hoe beter je beide werelden van je kind snapt, hoe makkelijker je verbinding legt. Daar proberen we met dit magazine bij te helpen.” 

Mediawijs opvoeden

Download hier het magazine.

Beeld: Ineke Linssen Fotografie

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--