Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'The Truman Show': een quarantaineklassieker

'Kan iemand het geestelijk wel aan om zo lang te worden gefilmd?'

Schrijven over The Truman Show zonder iets van de verrassende plot te verklappen is lastig, dus wie deze satirische film nog niet heeft gezien, kan deze tekst misschien beter naderhand lezen.

Deel:

Truman Burbank, de door Jim Carrey gespeelde hoofdpersoon van The Truman Show, zit technisch beschouwd niet in quarantaine, maar leeft wel in extreme afzondering van de buitenwereld. Zonder het zelf te weten is hij al zijn hele leven de ster van een realityprogramma dat 24 uur per dag live wordt uitgezonden op tv. Zijn idyllische woonplaats bevindt zich stiekem in ’s werelds grootste studio, en al die vriendelijke mensen in zijn leven, zelfs zijn ouders en echtgenote, zijn acteurs.

Overdonderd

Ik zag de film toen die in 1998 in de bioscoop verscheen, en bekeek hem onlangs opnieuw, thuis met de kinderen. Dat was een totaal andere ervaring. Terwijl ik destijds overdonderd was door de plotwendingen, hadden mijn kinderen vrij snel door hoe het zat, omdat het concept van een realityshow hun natuurlijk niet vreemd is.

Lees ook: Symbolische ontsnapping in 'Escape from Pretoria'
Lees ook: Symbolische ontsnapping in 'Escape from Pretoria'

Vloggersgezin

Dat was in 1998 wel anders. Het idee dat de dagelijkse beslommeringen van een doodgewone burger miljoenen kijkers zouden trekken, was volkomen absurd. Internet stond nog in de kinderschoenen, en het eerste seizoen van Big Brother werd pas in 1999 uitgezonden. Dat ging toen nog gepaard met allerlei ethische discussies. Kan iemand het geestelijk wel aan om zo lang te worden gefilmd? Is het niet smakeloos om intimiteit vast te leggen? Is er überhaupt sprake van ‘reality’ als mensen weten dat de camera’s draaien? Vragen die The Truman Show ook al opriep.

Anno 2020 klinken die vragen alweer vertederend ouderwets. Nadat we hier thuis naar The Truman Show hadden gekeken, zagen we op het Jeugdjournaal een item over een zogenaamd vloggersgezin (vader, moeder en drie kleine kinderen) dat zichzelf elke dag filmt. Het is een fulltime job, maar het gezin is zo populair dat het ervan kan leven. The Truman Show, in feite een griezelfilm vermomd als komedie, is uitgekomen, concludeerden we.

Bekijk de trailer van 'The Truman Show'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The Truman Show (1998)

Regie: Peter Weir. Met o.a. Jim Carrey en Laura Linney. Kijkwijzer: vanaf 6 jaar wegens angst. Te zien op Pathé Thuis.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--