Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Theo Maassen en ik

Blog van Tijs van den Brink

“Ik denk echt dat jij niet echt gelooft, Tijs. Ik bedoel: wij lijken best op elkaar. Ongeveer dezelfde leeftijd, dezelfde generatie, allebei vader van kinderen en als ik je op de radio hoor, kom je intelligent over. Je voelt je vast comfortabel in het christendom, je kunt lekker bij de EO blijven werken en zo, maar ik geloof echt niet dat jij echt gelooft. Dat kan niet.”

Deel:

Ik zit tegenover cabaretier Theo Maassen, voor het programma Adieu God?. Ik heb hem één keer eerder ontmoet, op de tribune van onze gezamenlijke liefde, PSV. Maar tot een bezoek aan een voorstelling van hem is het nog nooit gekomen. Theo heeft het niet op religie. Wie weleens wat van zijn shows heeft gezien, kan dat beamen. De scène waarin hij een crucifix (beeld van Jezus aan het kruis) ontheiligt, ging veel christenen door merg en been. En ik wil best betalen om een avond vermaakt en aan het denken gezet te worden, maar betalen om gekwetst te worden, gaat me te ver.

Theo was niet naar het interview gekomen om de vredespijp te roken, zo bleek al snel. Al z’n bezwaren tegen religie zette hij met verve uiteen. Disclaimer: het is geen uitzending voor tere zielen. En toch was het ook een mooie, hartelijke ontmoeting. Theo wilde echt praten. Uitleggen wat zijn bezwaar is tegen religie, uitleggen waarom hij dat met de crucifix heeft gedaan en wat hij ziet als zijn taak als cabaretier.

Herman Finkers in 'Adieu God?'
Herman Finkers in 'Adieu God?'

Ik heb nieuws: Theo Maassen was en is er niet op uit u en mij te kwetsen. “Ik zie mezelf als een verbale haptonoom die probeert door te masseren wat spanning weg te halen. En ja, dat leidt misschien bij andere mensen juist weer tot blauwe plekken, dat zou kunnen. Ik zou daar bijna ‘sorry’ voor willen zeggen, maar dat gaat me weer te ver, want ik had een bedoeling met die scène en daarvoor had ik dit nodig…” 

Eens werden we het bepaald niet. Hij vindt ontheiligen heel belangrijk (“heiligheid leidt tot macht”), ik vind dat we het heilige moeten koesteren. Ik geloof dat God bestaat, Theo vindt dat we te weinig informatie hebben om dat te kunnen weten. 

Maar we hebben wel echt even in elkaars hart gekeken.

Adieu God? - Theo Maassen

20 oktober 2019, 23.45 uur, NPO 2

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--