Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tijdreis met Nizar El Manouzi in 'Het verhaal van Nederland HISTORIES'

Iedere woensdag nieuwe aflevering online

Deel:

Naast de tv-geschiedenisserie Het verhaal van Nederland (NTR) is een speciale reeks voor kinderen van start gegaan. Nizar El Manouzi neemt jonge kijkers (7 tot 12 jaar) mee op hun eigen reis door ons verleden. Je kunt het zien in de jeugdserie Het verhaal van Nederland HISTORIES op het online platform van NPO Zapp.

“Als verteller laat ik het verhaal van de Nederlandse geschiedenis zien met veel animaties, filmpjes en fragmenten uit de ‘volwassen’ serie," vertelt Nizar El Manouzi over Het verhaal van Nederland HISTORIES. Het is belangrijk dat ook de jeugd al leert hoe we geworden zijn wie we nu zijn. Hoe beïnvloeden conflicten uit het verleden ons nu en hoe gingen we lang geleden om met een pandemie, zoals de pest?”

Wie is Nizar El Manouzi?

• 26 jaar
• Acteur, presentator en student
• Studeert filosofie, geneeskunde, gezondheidsbeleid en media & creative industries aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam
• Als acteur onder meer bekend van de tv-serie Mocro Maffia en de speelfilm Catacombe
• Sinds mei 2021 presentator van Het Klokhuis
• Verteller in Het verhaal van Nederland HISTORIES (NTR) op het online platform van NPO Zapp

Doen we dat nu beter?
“We zouden onze verbeeldingskracht meer kunnen gebruiken om even in andermans schoenen te gaan staan. Bijvoorbeeld in die van iemand met wie we het niet eens zijn of van een politicus die heel moeilijke beslissingen moet nemen.”

Wat wilde je als kind worden?
“Al sinds mijn jonge jaren ben ik fan van Cristiano Ronaldo. Daarom wilde ik profvoetballer worden, net als hij. Daar is het niet van gekomen, maar ik ben altijd fan van de club waar hij voetbalt. Ik was dus achtereenvolgens voor Manchester United, Real Madrid, Juventus en nu weer voor United.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Het verhaal van Nederland HISTORIES Nizar El Manouzi
Verteller Nizar El Manouzi neemt je in 'Het verhaal van Nederland HISTORIES' mee op een lange reis. Credits: Marije Kuiper.

Welk historisch moment had je graag willen meemaken?
“Anders dan mijn vader, die hier filosofie kwam studeren, kwamen mijn ooms uit Marokko naar dit land als gastarbeiders. Die tijd zou ik weleens willen meemaken, omdat de verhoudingen sindsdien verhard zijn. Zelf heb ik niet het idee dat ik door mijn Marokkaanse afkomst iets moet opgeven."

Lees ook: Daan Schuurmans vertelt 'Het verhaal van Nederland'
Lees ook: Daan Schuurmans vertelt 'Het verhaal van Nederland'

"Ik ben Marokkaan, Nederlander, student, voetballer en nog veel meer. Dat loopt steeds in elkaar over," legt Nizar El Manouzi uit. "We hoeven helemaal niet allemaal hetzelfde te zijn.”

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Mijn laptop en een kistje met dierbare spullen. Ik heb het al sinds de tweede klas van de middelbare school. Daarin zitten foto’s van reizen met familie of vrienden, diploma’s, visitekaartjes die me herinneren aan bijzondere ontmoetingen, een toets die ik met veel inspanning heb gehaald en meer mooie herinneringen.”

Ga eens in andermans schoenen staan

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Rotterdam, waar ik ben opgegroeid. Er is veel veranderd in mijn stad, die veel diverser is geworden. Maar het is ook nog steeds een arbeidersstad, waar ook de nieuwe generatie de mentaliteit heeft om de daad bij het woord te voegen. Elke dag is dat ook voor mij een belangrijk uitgangspunt.”

Wat was je laatste schietgebedje?
“Dat deed ik kortgeleden, toen ik in de auto hoorde dat een goede vriend plotseling was overleden. Ik bad of God hem rust en liefde wilde geven en een mooie plek in het leven hierna, waar hij tot zijn recht komt. En om kracht voor zijn familie. Zelf put ik veel kracht uit mijn geloof, dat ik heel persoonlijk beleef. Het wordt ingewikkeld als iedereen op dezelfde manier moet geloven. Als je de geloofsboeken van moslims, joden en christenen goed leest, zie je dat het mens-zijn het uitgangspunt is, en niet de regels.”

Het verhaal van Nederland HISTORIES

Het verhaal van Nederland HISTORIES legt de geschiedenis uit in duidelijke taal voor kinderen van 7 tot 12 jaar. In tien video’s presenteert Nizar El Manouzi de leukste en gekste weetjes uit de verhalen van vroeger, van de prehistorie tot de Tweede Wereldoorlog. Waarom droegen mensen vroeger een pruik en liepen Romeinen in een toga? Hoe koud was het in de ijstijd, en waarom moesten kinderen vroeger in een fabriek werken? Met gebruik van fragmenten uit de serie Het verhaal van Nederland en leuke visuals brengt deze serie het verleden tot leven voor kinderen.

Elke woensdag een nieuwe video op Zapp.nl/histories en elke zaterdag op het YouTube-kanaal van NPO Zapp.

Beeld: Marije Kuiper

Geschreven door

Bart van Delen

--:--