Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Unsafe in lockdown

'Bijna de helft van de kinderen die het overkomt, is onder de twaalf'

Tegenwoordig hoeven pedoseksuelen niet meer naar de andere kant van de wereld te reizen om kindermisbruik te zien. Met een paar muisklikken zijn ze in een kamertje in bijvoorbeeld de Filipijnen, waar kinderen worden misbruikt en uitgebuit. Samen met IJM kunnen wij deze kinderen redden uit deze vreselijke situatie.

Deel:

Moderne slavernij

Cyberseks is een vorm van moderne slavernij, waarbij (kinder)misbruik wordt gelivestreamed via het internet. Het is opgezet door volwassenen, die betaald worden door pedoseksuelen uit de hele wereld. In de tijd van COVID-19 en de bijbehorende lockdown in grote delen van de wereld, is de vraag naar cyberseks wereldwijd vergroot, waardoor er meer kinderen geronseld worden voor de livestream van seksueel kindermisbruik.

Deborah Voordewind werkt bij IJM en ging in 2018 naar de Filipijnen om te horen over het werk van haar collega’s op Cebu. Deborah: “We zijn in een busje door de buurten gereden waar invallen zijn gedaan. Het ziet er arm uit, er zijn nauwe steegjes en donkere kamertjes. Cyberseks komt veel voor op de Filipijnen, omdat mensen hier – ook in de armere wijken -  vaak wel een internetverbinding hebben. Daarnaast spreken ze goed Engels. IJM pakt samen met de politie ter plekke misbruikers op, maar de daders die om dit misbruik vragen zitten vaak in het Westen. Deze criminaliteit groeit explosief.”

IJM bevrijdt deze kinderen

Deborah vertelt dat ze erg wordt geraakt door deze heftige situaties. “Ik vind het een afschuwelijke vorm van misbruik. Bijna de helft van de kinderen die het overkomt, is onder de twaalf. Soms zijn het zelfs peuters. Het is zo traumatisch, dit moet stoppen. Gelukkig werken we daar hard aan met IJM. Op de Filipijnen heeft IJM ruim 7000 mensen getraind, meer dan 300 kinderen bevrijd, ruim 150 Filipijnse verdachten opgepakt en meer dan 100 daders zijn veroordeeld. We hopen dat dit ook een signaal afgeeft in de buurten: je komt hier niet meer ongestraft mee weg.”

Bijna de helft van de kinderen is onder de twaalf. Soms zijn het zelfs peuters

IJM bevrijdt meisjes zoals Cassie*. Cassie kwam terecht in Manilla en werd daar bijna vijf jaar lang stelstelmatig verkracht. Filmopnames hiervan werden wereldwijd verspreid. Maar op een nacht werd ze wakker van het lawaai op de gang, veroorzaakt door politie die de flat binnenstormde. Een maatschappelijk werker van IJM kwam naar haar en de andere meiden toe en legde hen uit dat ze waren bevrijd. Cassie: “Ik besefte dat je de hoop niet hoeft te verliezen.”

Deborah: “De laatste dag van mijn reis ging ik naar het opvanghuis en de meisjes daar hadden een optreden voorbereid. Ze maakten muziek en zongen: ‘In Your joy I find my strength, in Your truth I overcome, You’ve turned my tears of sadness, into such joy and gladness.’ Dat gaf zo’n gevoel van hoop! Het was voor mij een emotioneel moment, wetende wat die meiden hebben meegemaakt.”

Een wonder voor ieder individu

IJM wil meiden zoals Cassie bevrijden en nieuwe kansen en hoop geven. IJM helpt de Filipijnse autoriteiten met de opsporing en bevrijding van kinderen die worden gedwongen seksuele handelingen te verrichten voor online (live)streaming. Maar daar stopt het niet. IJM staat openbaar aanklagers bij om de criminelen die dit doen veroordeeld te krijgen en andere criminelen af te schrikken. Ook zorgt IJM voor nazorg en scholing voor de slachtoffers van dit misbruik.  Deborah: “Ons werk is intensief en een kwestie van lange termijn. Daarvoor hebben we geld nodig, maar ook gebed. God moet een wonder doen bij ieder getraumatiseerd individu.”

Eva slaat met IJM de handen ineen om deze vorm van slavenhandel tegen te gaan. Wij hopen met Eva’s goede doel geld op te halen om kinderen te bevrijden, nazorg te bieden, professionals te trainen en uiteindelijk te helpen bouwen aan een goed werkend rechtssysteem waar daders hier niet meer mee wegkomen. Doe jij ook mee?

*Cassie is niet haar echte naam

Lees ook het verhaal van Joy, die jarenlang werd misbruikt voor live seksshows

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--