Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vader Luud Mulder over schaatstweeling Michel en Ronald

'Laat het geloof niet los, jongens!'

Als het even kan, is hij bij elke wedstrijd aanwezig. Luud Mulder, vader van schaatstweeling Michel en Ronald, staat zijn zoons dan luidkeels aan te moedigen. “Schaatsen, jongens, schaatsen!” In Zin, Zout en Zegen praat Yvonne Sprunken met ‘de vader van’. “Ik ben de vader van Ronald en Michel, maar ook van onze andere jongens!”

Deel:

Het gezin Mulder is zes zoons rijk. Eigenlijk zeven, maar broer Edward overleed toen hij 2,5 was. Vader Luud Mulder is trots op het hele stel. “Ik zeg altijd: de tweeling heeft die gave gekregen, maar de andere jongens hebben ook talent. Zo sta ik op zaterdagmiddag bij hen op het voetbalveld. We genieten van alle zes.”

Zondag

Ronald en Michel zijn de jongsten van het zestal. Alle zoons zijn sportief, en actief in voetbal, schaatsen of skeeleren. Maar op zondag werd niet gesport in het gereformeerd vrijgemaakte gezin. “Ik heb het weleens voor elkaar gekregen bij de vereniging dat de jongens op zaterdagavond een wedstrijd konden rijden. Maar ja, dan komen ze op een gegeven moment zó ver en zijn ze zó goed... Dan moet er op zondag ook gereden worden.”

Hoe ga je daar als ouders mee om? “Dat moment heb ik helemaal aan Ronald en Michel zelf gegeven: ‘Wat willen jullie zelf? Je bent oud en wijs genoeg. Je hebt belijdenis gedaan, jullie maken die keuze.’ Ze kozen ervoor op zondag wel te gaan sporten."

Gave

Zoals de broers het zelf zeggen: ze hebben een gave gekregen voor het schaatsen. Die willen ze benutten. “Ik vind het mooi dat ze dit zeggen. En als er niet geschaatst wordt, zitten ze in de kerk. Dat vind ik zó mooi, dat is het allerbelangrijkste. Ik zou willen zeggen: ‘Laat het geloof niet los, jongens!’”

Verdelen

Tijdens de Olympische Winterspelen is dit jaar alleen Ronald van de partij, Michel wist zich niet te kwalificeren. Kun je als ouders blij zijn met de blije, en verdrietig met de verdrietige? “Soms verdelen we het. Dat mijn vrouw naar Ronald gaat en ik naar Michel. Of andersom. Ze hebben ons allebei nodig,” zegt Luud. “We maken het wel vaker mee; de ene keer plaatst de ene zich, de volgende keer de ander.”

Geloof

In Zin, Zout en Zegen praat Yvonne Sprunken verder met Luud Mulder. Over de sportprestaties van zijn zoons, maar ook over zijn geloof en de ziekte van zijn vrouw, die al jaren MS heeft. “Ik sta naast haar, ik mag voor haar zorgen en dat doe ik met alle liefde. Ik weet dat ik daarin gesterkt wordt door de Heer. God geeft kracht naar kruis. Ik moet gelijk denken aan onze trouwtekst: ‘Werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u’ – 1 Petrus 5:7. Hoe is het toch mogelijk dat destijds die predikant deze tekst gekozen heeft? Daar ben ik zo dankbaar voor.”

Zin, Zout en Zegen

Luister zondag 4 februari naar het hele interview in Zin, Zout en Zegen om 19.00 uur op NPO Radio 5, of luister terug via de website.

Beeld: ANP

Geschreven door

Joëlle Post

--:--