Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van vijand naar vriendin: ‘God nam al mijn veroordeling weg’

'Ik kon Guusje niet luchten of zien'

“Ik kon Guusje niet luchten of zien en toen kwam ze nota bene bij me in de straat wonen!” vertelt Lianne Kole (49). “Ik was me van geen kwaad bewust, maar voelde wel dat Lianne me haatte,” zegt Guusje Kuijt (50). Via toegangskaartjes voor een binnenspeeltuin kwam daar verandering in.

Deel:

Lianne: “In het verleden begeleidde ik Guusjes ex-man en Guusje had mijn ex-vriend als cliënt. Als we elkaar ontmoetten, was er niets aan de hand. Tot het mis ging door jaloezie van mijn kant. Ik had het idee dat Guusje liep te ‘rotzooien’ met mijn toenmalige vriend. Zonder te checken of dat klopte, liet ik het uitgroeien tot iets groots. Via een brief liet ik het haar weten. Ik kon haar niet meer luchten of zien.”

Guusje: “Ik merkte dat Lianne me haatte, maar was me van geen kwaad bewust. Toen ik verhuisde, bleek Lianne in deze straat te wonen.”

Ik merkte dat ze me haatte, maar was me van geen kwaad bewust

Lianne: “Vaak draaide ik m’n hoofd om als ik haar zag. Dat krijg je als je keuzes maakt die niet volgens Gods plan zijn. Dan krijgt de boze vat op je denken, wat zich uit in negativiteit. Ik woonde toen namelijk samen met een drugsverslaafde en raakte zwanger. Hoewel ik wist dat het niet goed was, ging ik ermee door. Jaren later brak ik ermee en kwam ik tot hernieuwd geloof. God nam al mijn veroordeling weg, maar ik veroordeelde Guusje nog steeds. Dat begon steeds meer te knagen. Daarom schreef ik een brief waarin ik vergeving vroeg. Ik liet hem een paar dagen liggen, om ervoor te bidden. Na een paar dagen was de brief onvindbaar. Ik liet het rusten en dacht dat het niet de bedoeling was.”

Guusje: “Een half jaar later had ik toegangskaartjes voor een binnenspeeltuin en besloot die bij een van de Syrische gezinnen uit de straat te brengen. Ik bad en vroeg God waar ik heen moest. ‘Naar Lianne’, kreeg ik in gedachten. Ik schrok en m’n hart bonkte toen ik naar haar deur liep. Lianne zei dat ze me al lang wilde spreken. In een bijzonder gesprek praatten we alles uit. We tetterden alsof we elkaar al jaren kenden, gaven een hug en waren erg opgelucht. Ik krijg een brok in m’n keel als ik eraan terugdenk.”

Lianne: “Toen Guusje weg was, vond ik de brief. Op een plekje waar ik al twintig keer had gekeken! Inmiddels ontstond er een mooie vriendschap met diepgaande gesprekken, samen bidden en veel gezelligheid. Beiden hebben we een mislukte relatie met iemand die terugviel in verslaving, dus we begrijpen elkaar goed.”

Guusje: “Jaloezie drijft vaak een wig tussen vrouwen die elkaar juist kunnen steunen. Dankzij God zijn Lianne en ik nu zussen in de Heer. Ik vind het prachtig!”

Lees ook: Schoonzussen Paula en Anna Korpershoek over angst en misbruik

Lees het hele verhaal van Lianne en Guusje in Eva 8! Nog geen abbonee? Klik hier.

Beeld: Nienke van Denderen
Styling en visagie: Joselien Hoogendam

Geschreven door

Corina Schipaanboord

--:--