Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Veelbelovend filmdebuut: ‘The Vast of Night’

'Laat het een opsteker zijn voor iedereen met een artistieke droom'

Ik heb een zwak voor beginnende filmmakers die nauwelijks over geld, middelen of connecties beschikken, maar toch een prima debuutfilm van de grond krijgen, puur omdat ze gedreven zijn en talent hebben. Met zo’n bescheiden start kun je ver komen: grote Hollywoodregisseurs als Christopher Nolan, Peter Jackson en Darren Aronofsky begonnen ooit allemaal met spotgoedkope doe-het-zelfprojecten.

Deel:

In dit kader heb ik met veel plezier gekeken naar The Vast of Night, een lowbudget-sciencefictiondrama dat sinds kort te zien is op Amazon Prime. De maker is Andrew Patterson, een Amerikaanse dertiger die jarenlang reclamefilmpjes maakte om een filmbudget bij elkaar te sparen. Hij deed vrijwel alles zelf, van script en regie tot productie en montage. Het resultaat is niet direct een meesterwerk, maar wel een uitstekend visitekaartje om Hollywood mee binnen te stormen.

Buitenaards

The Vast of Night speelt zich af in de jaren 50, in een stoffig Amerikaans dorpje. Twee tieners, een radio-dj en een telefoniste, vangen op een avond geheimzinnige geluiden op – wat voor duistere zaken spelen zich af in de omgeving? Is de CIA actief, of iets buitenaards?

In sommige scènes valt het beeld zelfs weg en krijgt de film iets van een hoorspel

Het verhaal biedt geen grote verrassingen, maar wordt wel erg inventief verteld. Zo zit de film vol duizelingwekkend camerawerk en visuele knipogen naar ouderwetse B-films en tv-programma’s. Ook het geluid is opvallend; en in sommige scènes valt het beeld zelfs weg en krijgt de film iets van een hoorspel. Het geheel vraagt wat geduld maar is heerlijk vervreemdend.

Opsteker

Toen Patterson zijn film eindelijk af had, bleef het succes nog even uit. Hij stuurde kopieën naar talloze filmfestivals, maar werd keer op keer afgewezen. Pas na een jaar hapte er eentje toe. Daarna ging het snel: lovende reacties, een distributiedeal, gesprekken in Hollywood.

Laat het een opsteker zijn voor iedereen met een artistieke droom: met talent, goede ideeën en doorzettingsvermogen kun je een heel eind komen.

Bekijk de trailer van ‘The Vast of Night’

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The Vast of Night

Regie: Andrew Patterson. Met o.a. Sierra McCormick en Jake Horowitz. Leeftijdsadvies: vanaf 12 jaar. Te zien op Amazon Prime (abonnement: € 2,99 per maand).

Geschreven door

Rick de Gier

--:--