Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met deze tips verander je je vakantie in een retreat

Zeven verfrissende tips om tijd met God door te brengen

De zomervakantie is een perfecte tijd om samen met God te herademen. Laat je inspireren door deze verfrissende manieren om je geloof te versterken!

Deel:

Hoera, het is bijna zomervakantie! Even weg uit de sleur, lekker op pad met je gezin, partner of vriendin, en genieten van het goede leven. Je geloofsleven staat in de vakantie misschien op een lager pitje: kerkbezoek of een dagelijkse bijbellezing schiet erbij in. Maar denk hem eens om: die relaxmodus biedt ook ruimte om op een andere manier aandacht aan je geloof te besteden. Eenmaal geïnstalleerd in je campingstoel, ben je ontspannen en heb je zeeën van tijd. Probeer eens iets wat je nog niet kent, en vind op een nieuwe manier verbinding met je hemelse Vader.

En onthoud: het is vakantie … niets moet, alles mag!

Tips om je vakantie in een retreat te veranderen

Volg een conferentie vanuit je campingstoel

Dankzij de lockdowns zijn veel conferentie tegenwoordig online te volgen. Misschien gun je jezelf nooit tijd voor een hele conferentie, maar lukt het je wel om voor je eigen tent een paar diensten te volgen. Kinderen in de speeltuin, goede wifi, oortjes in en je bent er klaar voor!

 • New Wine heeft als thema ‘Leven in Jezus’ en vindt plaats van 22 juli tot 25 juli.
 • Nieuw dit jaar is Arise my fair one journey: een trail die je in de zomerperiode online kunt volgen. Iedere week maak je zestig minuten de tijd voor een opbouwende talk, uitdagende vragen en een work-out. Je wordt dus fysiek én geestelijk aan het werk gezet! Sprekers zijn onder meer Henk Stoorvogel, Ben Tiggelaar en Gert-Jan Segers.
 • Alle programma-onderdelen van Opwekking zijn ook nog terug te kijken, net als Living Lightly.

Journal je hoofd leeg

Journaling is een mooie manier om te ontdekken wat er bij jou vanbinnen leeft. Hoe werkt het? Je kiest een vraag of 'journaling prompt' en zet je pen op papier. Vervolgens laat je je gedachten op papier stromen, zonder daarover na te denken. Je spreekt dan zowel het rationele als het emotionele deel van je brein aan, waardoor je tot onverwachte inzichten kunt komen. Fijn als er in de vakantie veel door je hoofd gaat. Print bijvoorbeeld deze lijst met fijne journaling prompts of deze mooie lijst met twintig vragen over geestelijke groei. Op het Instagram-account van @HerDelight geeft Zoë regelmatig een livesessie journaling.

Maak een gebedswandeling

Wandelen is in de vakantie altijd een fijne activiteit. Waarom zou je je wandeling niet eens combineren met gebed? In de natuur is het soms makkelijker om God dichtbij te ervaren. Kies van tevoren een of meerdere onderwerpen waar je voor wilt bidden, bijvoorbeeld je baan, je familie of je kerk. Neem een notitieboekje mee en zoek een mooi plekje om te schrijven en te overdenken. Misschien maak je er wel een nieuwe gewoonte van! Het boek Psalmen 2GO biedt een bijbeltekst, vragen en opdrachten die je kunt gebruiken bij je wandeling.

Retraite voor thuis

Kies eens een dagboek over een bepaald thema, en lees het elke dag op een vast moment voor jezelf. Zoek bijvoorbeeld een stil plekje in het bos, waar je ongestoord kunt zitten. De overdenking gaat de rest van de dag met je mee.

 • Het Powerbook In Verbinding van Power to the mama’s biedt voor vier weken een stille tijd challenge met als thema ‘In verbinding’. Naast iedere dag een dagboekstukje, is er iedere week een gezinsmoment om met elkaar te beleven.
 • Met het boek Kijk eens naar de bloemen van Sarah Beth Marr volg je een retraite voor thuis van dertig dagen, waarin je op adem komt bij God.
 • Stilte in mijn hart van Elisabeth Elliott bestaat uit 35 levenslessen over het leren kennen van God.

Doe een christelijke meditatie in de natuur

In het gewone leven zijn de meeste mensen vooral met hun hoofd bezig. In de vakantie kun je de band met je lichaam weer versterken. Je zintuigen zijn eigenlijk een prachtig geschenk van God. Besteed eens vijf minuten lang aandacht aan wat je voelt, ruikt, hoort en ziet. Merk alles heel bewust op: de verschillende kleuren groen, het ruisen van de zee, het fluiten van de vogels. Wat is nieuw en anders dan thuis? Dank God voor alles. Dankzij onze zintuigen is Hij op elk moment van de dag heel dichtbij. Deze en meer natuurmeditaties vind je in het boek Hier is rust van Joline Zuidema.

Leer iets nieuws

Een vakantie kan een goed moment zijn om een cursus of bijbelstudie te volgen: je hebt meer tijd en minder dagelijks gedoe aan je hoofd. Hierdoor kun je de dingen die je leert goed laten landen en nog eens rustig overdenken.

 • Op zijlacht.nl vind je mooie cursussen van 4 of 5 weken over bijvoorbeeld Jezus volgen, de Heilige Geest of aanbidding.
 • Volg Eva’s training Leren rusten met Mirjam van der Vegt: een waardevolle training over rust nemen, energiek leven en goede gewoontes. Je krijgt een seminar, het boek De kracht van rust en vijf korte inspirerende video’s die je helpen jouw haalbare weg naar rust te vinden.
 • Of kies voor een bijbelstudieboek met video’s, zoals het nieuwe boek Geloofshelden. Hierin leer je over de levens van Esther, Gideon, Hosea, Maleachi en Nehemia en ontdek je hoe God ook jou kan gebruiken.

Speel een spelletje

Houd je het in de zomervakantie liever wat relaxter? Dan kan het leuk zijn om eens een christelijk spel te spelen met je reisgenoten. Dat levert vast leuke gesprekken op!

 • Visje of niet: een flitsend spel met de bekende Visje-teksten. Geef je mening, toon de bijbelse link aan of bedenk een ander einde voor de tekst. Lol en discussie gegarandeerd!
 • Blik omhoog: 26 kaarten met spelletjes en activiteiten voor mooie (gezins)momenten rond de Bijbel. Doe een bevroren T-shirtrace of steek je neus in de tarwebloem!

Lees ook: Column: prikkelmijder op vakantie

Geschreven door

Hannah Zandbergen

--:--