Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verhalen over hoop in nieuw seizoen 'Floortje blijft hier'

Ontmoetingen tijdens tweede coronagolf; vrijdag, 21.30 uur, NPO 2

Deel:

Vanavond start een nieuw seizoen van Floortje blijft hier (BNNVARA). Al sinds de vorige coronagolf is Floortje Dessing op zoek naar verhalen over veerkracht en zelfredzaamheid. Nu we in de tweede golf zitten, bezoekt Floortje vuurtorenbewoners Reid en Cornelie, zandkunstenaar Tim Hoekstra en woordkunstenaar Justin Samgar. 

Floortje Dessing bezoekt mensen die gekozen hebben voor een leven waarin zelfredzaamheid, duurzaamheid en de natuur centraal staan. Zij laten zien dat je ook in Nederland heel authentiek kunt leven. Ook spreekt de presentator in Floortje blijft hier mensen die zich op een andere manier inzetten om Nederland in de toekomst een stukje mooier te maken. Wat kunnen we leren van deze veerkrachtige mensen? 

Wonen in de vuurtoren van Workum

In aflevering 1 gaat Floortje op bezoek bij Reid en Cornelie. Al meer dan vijftig jaar wonen zij geheel zelfvoorzienend in de vuurtoren van het Friese Workum. Groente, fruit, vlees, aardappelen, honing en wol: alles wat ze nodig hebben, vinden ze in hun eigen tuin. Hun huis is als een museum waar de tijd heeft stilgestaan: ze hebben slechts één oud stopcontact en er is zelfs een bedstee. 

Floortje blijft hier Floortje Dessing Tim Hoekstra
Floortje Dessing bewondert vanavond in 'Floortje blijft hier' het werk van zandkunstenaar Tim Hoekstra. Credits: Kokomo Media/BNNVARA.

Op het strand van Zandvoort spreekt Floortje Dessing met kunstenaar Tim Hoekstra. Met slechts een hark en een touwtje maakt hij de mooiste kunstwerken die je vooral vanuit de lucht goed kunt zien. Hij begint als het eb is en kort voor de zee zijn werk weer wegspoelt, is hij klaar. Voor Tim geen probleem: "De natuur bepaalt, het is juist heerlijk om je daaraan over te geven," zegt hij in de eerste aflevering van Floortje blijft hier. Tot slot spreekt Floortje met woordkunstenaar Justin Samgar. Met zijn gedicht geeft hij een bespiegeling van de tijd waarin we nu leven.

Floortje Dessing over 'Floortje blijft hier'

"Zoals zoveel mensen heb ik mijn leven omgegooid deze zomer en bleef grotendeels thuis. Maar het was ook een bijzondere periode omdat ik voor deze serie opnieuw de kans heb gekregen om boeiende mensen in eigen land te ontmoeten," zegt Floortje Dessing over het nieuwe seizoen van Floortje blijft hier. "Of ik hier of in het buitenland mensen spreek, maakt niet uit. Ik blijf het fascinerend vinden om te zien hoe ze op geheel eigen wijze hun leven vorm geven. Deze keer hebben we ook mensen gezocht die Nederland mooier maken; dat is heel inspirerend."

Vanaf 27 november, iedere vrijdag, 21.30 uur, NPO 1

Beeld: Kokomo Media/BNNVARA

'Floortje blijft hier' terugkijken?

--:--