Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verkiezingscircus VS: wordt het 'clown' Trump of 'sleepy' Joe?

EO Live, zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

De bikkelharde verkiezingsstrijd in de VS nadert het kookpunt. Op 3 november mogen Amerikanen naar de stembus, als ze al niet eerder per post hebben gestemd. Een keuze voor Donald Trump of Joe Biden heeft veel impact. Zowel op de Amerikaanse samenleving als op ons Europeanen. Radiomagazine EO Live blikt terug en vooruit met hoogleraar James Kennedy en buitenlandcommentator Jan van Benthem.

Wie de laatste jaren de berichtgeving over de Amerikaanse samenleving volgt, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat die ontzettend gepolariseerd is. Bevolkingsgroepen staan lijnrecht tegenover elkaar, waarbij president Trump met zijn uitspraken en beslissingen regelmatig olie op het vuur gooit. Hoe is dit ontstaan? Is Trump de aanjager van deze polarisatie, of veel meer een exponent daarvan. Krijgt een gepolariseerd volk de president die het verdient?

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Donald Trump Joe Biden Verkiezingen VS EO Live
Joe Biden staat er goed voor in de peilingen. Kan Donald Trump hem nog verrassen op 3 november?. Credits: Shutterstock .

En wat verdient de VS dan in de komende vier jaar? Een bonte groep kiezers zit niet te wachten op nog vier jaar ‘clown’ Trump, zoals Biden hem noemt. Aan de andere kant is er een groep stemgerechtigden die gruwelt bij het idee van ‘sleepy’ Joe Biden – aldus Trump – in het Witte Huis. Wie is in staat om ervoor te zorgen dat Amerika niet uit elkaar valt? Het zijn geruchten die de kop opsteken in sombere toekomstvisies.

Lees ook: Verkiezingen VS: 'We zijn ondemocratisch gedrag normaal gaan vinden'
Lees ook: Verkiezingen VS: 'We zijn ondemocratisch gedrag normaal gaan vinden'

China ijkpunt buitenlands beleid

Of is de ‘melting pot’ van allerlei culturen en opvattingen juist Amerika’s kracht? Een kracht die moet worden aangewend om de ‘America First’-gedachte handen en voeten te geven in de toekomst. Het land is immers in een economische machtsstrijd verwikkelt met China. Trump trekt vaak van leer tegen Xi Jinping en de zijnen, maar ook Joe Biden richt zijn vizier op China. Wat zijn de consequenties daarvan voor Europa?

Onvoorspelbaar

Maar eerst moet een van beide kemphanen nog gekozen worden. Er wacht een spannende verkiezing. Hoewel Biden in de polls een voorsprong heeft, is iedereen voorzichtig. Vier jaar geleden troefde Trump Clinton tegen de verwachtingen in af. Krijgen we weer zo’n onvoorspelbaar scenario?

EO Live: James Kennedy en Jan van Benthem

Yvonne Sprunken bespreekt met hoogleraar aan de universiteit Utrecht James Kennedy en buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad Jan van Benthem alle ins en outs van de verkiezingsstrijd in de VS. Dinsdag 3 november kiezen de Amerikanen hun president. 

Zaterdag 31 oktober, 19.00 uur, NPO Radio 5 

Beeld: Shutterstock 

--:--