Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Verliefd op Amsterdam, lange mantels en hoge laarzen’

Recepten uit Venezuela

Arachne kookt dit keer samen met Monica uit Venezuela. Samen maken ze Arepas en Caraotos!

Deel:

Arepas & caraotos uit Venezuela

‘Colombianen eten arepas met de vulling bovenop, Venezolanen stoppen de vulling erin. In Venezuela eet je arepas voor het ontbijt met roerei of voor het avondeten met rundvlees, gehakt of kip. Arepas zijn ook lekker bij soep of na una rumba (feest) lusten we graag een goed gevulde versie. Een combi van vlees, kaas, roerei, bonen, ham of tonijn gaat er dan zo in. In een paar steden als Tachira en Trujillo, maken ze arepas met melk in plaats van water en voegen ze eieren, boter en geraspte kaas toe aan het deeg. In andere regio’s maken ze dit recept met een beetje anijs en suiker om gefrituurde arepas dulces (zoete arepas) te maken. Opties genoeg!’

Bekijk de video!

Recept: Arepas – mini ‘pita’s’ van maïsmeel

Benodigdheden

  • 1 Kg. Harina Pan (maisbloem) 
  • ca. 1,5 ltr handwarm water 
  • 2 tl zout 
  • scheutje olie 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe het handwarme water in een kom en meng de maisbloem, olie en het zout tot een soepel deeg Maak van het deeg ronde ballen ter grotete van een gehaktbal en druk deze plat tot een dikte van ca 1cm. Bak deze aan beide kanten in een koekenpan gaar is. In Venezuela hebben we hier een speciale pan voor die we budare noemen voor. 

Stop de arepas om ze krokanter te maken, nog 7 minuten in de oven. Je kan ze ook even in zonnebloemolie frituren, dat is natuurlijk minder gezond.

TIP Gezondheidsfreak? Voeg lijnzaad, chia, zonnebloempitten of havermout toe aan het deeg. Als je het deeg een kleur of een andere smaak wilt geven, voeg je gekookte wortel, spinazie of rode bieten toe.

We hebben verschillende namen van de arepas met vullingen en combinaties: 

  • Reina Pepiada : Kip, avocado, mayonaise. 
  • Catira (Blonde): kip met jonge kaas als topping. 
  • Pelúa (Harige): Rundvlees met jonge kaas als topping. 
  • Dominó: Zwarte bonen met witte kaas als topping. (recept zie pag. X)
  • Sifrina: Ham en kaas. 
  • Llanera: Vlees van de grill/BBQ met tomaat en kaas.

Recept: Caraotos – zwarte bonen

‘Vroeger waren we thuis altijd bezig met koken. Mijn vader had een kantine bij de manege, daar is mijn liefde voor eten begonnen. Deze caraotas pruttelden iedere dag op zijn gasfornuis.’

Benodigdheden (voor 6-8 personen)

De Caraotas:

  • 1 kg zwarte bonen
  • 1 bouillonblokje
  • 2 geperst knoflooktenen
  • 1 kleine ui fijngesneden

Voor het bakken:

  • 3 paprika’s  (groen, geel, rood)
  • 1 grote ui
  • 4 geperst knoflooktenen
  • ½ prei
  • 1 el oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 volle hand verse koriander
  • 2 bosuitjes
  • ca. 1 tl zout
  • 600 gr spek of 400 gr. gerookte kip (vegetarisch? Laat het vlees weg voeg een extra paprika toe)
  • 2 tl suiker (optioneel)
  • soja of worcestershire saus naar smaak (optioneel)

Zo maak je het

Kook de zwarte bonen in een ruime hoeveelheid water in ongeveer 1 ½ uur gaar. Het water wordt tijdens het koken iets donkerder en een beetje dikker. De snelste manier is om een snelkookpan te gebruiken, dan duurt het 45 minuten.
Snijd tijdens het koken van de zwarte bonen, de groenten en kip of spek.
Bak in een andere pan het vlees samen met de knoflook en de helft van de ui. Doe de helft van de paprika erbij en soja of worcestersaus toe als je dat lekker vindt.
Voeg zodra de zwarte bonen gaar zijn, de overige helft van de paprika, prei, paprikapoeder en zout toe. Proef of bonen gaar zijn. Haal de pan van het vuur en voeg het vlees, de oregano, bosui en koriander toe en roer goed.
Je kan de caratos als soep serveren, als vulling voor de arepas of als onderdeel van een Pabellón. Pabellón is een combinatie van caraotas, draadjesvlees, rijst en gebakken bakbanaan. Dit noemen we in Venezuela “ons typisch gerecht”.

Over 'Eten als liefdestaal'

--:--