Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verloren Kinderen: aangrijpende verhalen van drie probleemgezinnen

'Verloren Kinderen' over de onmacht en liefde in probleemgezinnen

De nieuwe EO-docuserie 'Verloren Kinderen' toont de verhalen achter de meer dan 80.000 kinderen in Nederland die opgroeien in zogenoemde probleemgezinnen. De kinderen en ouders in deze vierdelige serie, gemaakt door documentairemaker Sahar Meradji, laten zien wat een opeenstapeling van allerlei sociale, psychische en financiële problemen met je doet.

Deel:

Stigma rond 'probleemgezin'

De gezinnen in 'Verloren Kinderen' hebben moeite met het woord 'probleemgezin', omdat er een groot stigma omheen hangt. Toch geven ze de kijker onbeperkt toegang tot ieder facet van hun turbulente leven. Omdat ze aandacht willen voor hun problematiek. Maar ook omdat ze willen laten zien dat ze ook liefdevol zijn en ook “normale” kanten hebben. Bij 'probleemgezinnen' denkt men vaak aan liefdeloze ouders die fout opvoeden. De samenleving schrijft hen vaak af nog voordat ze kunnen uitleggen wat er speelt en waarom. Los van de onmacht of onkunde, is er juist veel liefde in de gezinnen. Liefde die sprankjes hoop biedt in hun roerige situatie.

De kijker komt dichtbij

Zo vertelt Astrid, in tranen met een kind slapend op haar schoot, over haar woedeaanval die ochtend. Haar vriend Peter zit er machteloos bij, streelt de haren van zijn zoon. Hij weet dat hij tekort schiet, maar kan vanwege zijn ADHD nauwelijks zijn gedrag veranderen. Dit is een voorbeeld van een van de vele ontroerende scènes die de kijker heel dichtbij de gezinnen laat komen. In 'Verloren Kinderen' volgt documentairemaker Sahar Meradji het stormachtige, wanhopige, maar ook liefdevolle dagelijkse bestaan van drie gezinnen. Een super close-up die precies laat zien hoe en waarom het misgaat.

Inzichten voor hulpverleners

Probleemgezinnen worden vaak bijgestaan door allerlei hulpverleners. In Nederland kost het jaarlijks miljarden euro’s om deze gezinnen te helpen. In het overgrote deel van de gevallen loopt deze hulp door totdat alle kinderen in het gezin de leeftijd van achttien jaar bereiken. 'Verloren Kinderengeeft de samenleving en hulpverleners een uniek en nog niet eerder vertoond 24/7-beeld van drie van deze probleemgezinnen. Met deze intense manier van monitoren van gezinnen hoopt de EO hulpverleners inzichten te bieden voor hun zorgaanbod.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Webserie: 'Verloren Hulpverleners'

Op YouTube verschijnt een aparte serie met gesprekken tussen Sahar Meradji en experts op het gebied van hulp voor probleemgezinnen. In deze online serie reageren psychologen, kinder- en jeugdpsychiaters of ervaringsdeskundigen op de indringende scènes uit 'Verloren Kinderen'. 

'Verloren Kinderen' zie je van maandag 21 november tot donderdag 24 november om 22:00 uur op NPO 3

--:--