Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verloskundige Beatrijs Smulders: 'Ik ben helemaal niet alleen maar voor de thuisbevalling'

Griëtte ontbijt met...

Eva-hoofdredacteur Griëtte Vonck gaat in gesprek met verloskundige Beatrijs Smulders. De bekende verloskundige en auteur van onder andere 'Bloed' staat bekend als een fervent voorstander van de thuisbevalling. Maar haar eigen bevalling eindigde in het ziekenhuis. "Dat maakt niet uit, ls het kind er maar goed uitkomt."

Deel:

"Als ik naar een bevalling ga, laat ik alles los", vertelt Beatrijs Smulders tijdens het ontbijt aan de eettafel bij haar thuis in Amsterdam. "Dan ben ik tijdloos. En als ik van een bevalling terug kom, ben ik totaal ontspannen."

Hoe haar eigen bevalling dan ging, wil Griëtte graag weten. "Ik ben thuis ontsloten, maar onze Mees lag verkeerd om. Ik dacht: die krijg ik er wel uit. Maar het lukte niet. In het ziekenhuis moest een enorme knip gezet worden en dan nog moest hij met een vacuüm komen."Dat was jammer, maar ook bijzonder", vertelt Nederlands bekendste verloskundige. "Je hebt het niet voor het zeggen in de verloskunde. Je weet niet hoe je bevalt."

Thuisbevalling

"Er zit ook geen oordeel op van: oh jee, het is niet gelukt, het is een keizersnede geworden. Dat maakt niet uit", aldus Beatrijs. "Als het kind er maar goed uitkomt." Ze ontkracht dan ook gelijk een vooroordeel dat over haar leeft: "Ik ben helemaal niet, zoals iedereen altijd klaagt, alleen maar voor de thuisbevalling."

In het decembernummer van Eva lees je het hele interview met Beatrijs Smulders in de rubriek Griëtte ontbijt met... In haar Amsterdamse woning vertelt ze over haar werk als verloskundige, haar man Roel, de gevolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag én over emancipatie en de rol die moeders daarin spelen. Bestel dit nummer of neem nu een abonnement.

Interview: Griëtte Vonck
Tekst en video: Charlotte van Egmond
Styling en visagie: Joselien Hoogendam
Fotografie: Linda Roelofs

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--