Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verteller Rachel Rosier: ‘Goed om in gesprek te gaan over Kruisigem'

'Nooit gedacht dat deelname aan Sinterklaasjournaal voor controverse zou zorgen'

Rachel Rosier is televisiepresentator en programmamaker. Ze werkt mee aan verschillende programma’s zoals het EO-kinderprogramma Checkpoint. Net zoals vorig jaar heeft Rachel ook dit jaar een rol als verteller in het Sinterklaasjournaal. "Nooit in mijn leven had ik verwacht dat een deelname aan het Sinterklaasjournaal voor controverse zou kunnen zorgen."

Deel:

Op Instagram reageert Rachel op alle ophef over het plaatsje Kruisigem in het Sinterklaasjournaal. Ze ontving veel mails van kijkers. "Nooit in mijn leven had ik verwacht dat een deelmame aan het Sinterklaasjournaal voor controverse zou kunnen zorgen," schrijft Rachel. "Maar hee, here we are. Het Sinterklaasjournaal heeft het fictieve plaatsje Kruisigem bedacht, vermoedelijk een knipoog naar het Christusbeeld dat in dit dorp in Zuid-Nederland in de berm staat. Dit is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

De afgelopen dagen stroomde mijn mailbox vol met berichten van mensen die willen weten hoe het nu zit. Hoe zit het met dat gekke plaatsje Kruisigem, en dat Christusbeeld ernaast? Jij bent toch ook van de Evangelische Omroep? Wat vind jij daar als christen van? Wist je dit? Bedoelen ze dit spottend?

Lees ook: Rachel Rosier: ‘Het gaat niet om wát je doet, maar hóé’
Lees ook: Rachel Rosier: ‘Het gaat niet om wát je doet, maar hóé’

Allereerst dank voor jullie directe en veelal open vragen. Dan mijn uitleg. Ik ben niet betrokken bij het maakproces van het Sinterklaasjournaal. Ik krijg alleen inzage in mijn eigen rol, dus voor mij is het verhaal van Sinterklaas net zo’n grote verrassing als voor de rest van Nederland. Ik was ook negatief verrast door de 'grap' over Jezus (Kruisig Hem). Ik voelde direct die steek ook. Een herkenbaar gevoel voor veel mensen, merkte ik de afgelopen dagen. Op eigen titel zal ik de NTR laten weten welke gevoelens dit oproept. De vraag is niet of het 'mag' in Nederland, maar de vraag is of je dit moet willen vanwege alles wat het onnodig oproept. Als christen is het altijd goed om eerlijk te zijn over wat zulke grappen voor je betekenen. Wees respectvol en laat frustratie en woede de liefde niet inhalen.

De mensen van de NTR ken ik inmiddels een beetje. Het zijn rete-goede programmamakers, een super gezellig warm team en het was ook dit jaar weer een plezier om met ze samen te werken."

In een verklarng zegt de NTR, de omroep achter het Sinterklaasjournaal, dat er altijd grapjes, woordspelingen en hints naar de actualiteit in het programma worden verwerkt. "Over humor valt te twisten, dat blijkt maar weer eens", zegt een woordvoerder bij de NOS. "Wat ons betreft mag het schuren, maar het is nooit de bedoeling om mensen te kwetsen."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--