Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vertrouwde stemmen die 'dikbuikig of kaal' worden

Blog van TimZingt

In coronatijd is het maar sappelen voor een cabaretier, dus ik was maar wat blij toen de EO me benaderde om mee te werken aan de podcast Eerst dit voor kids. Daarin ben ik de stem van de vader van Daan. Nu wil ik de podcast uiteraard van harte aanbevelen. Maar voordat je gaat luisteren, eerst dit:

Deel:

Toen mijn vrouw en ik net getrouwd waren, besloten we geen tv te nemen. Internet was er nauwelijks, dus we luisterden vaak naar de radio. Ik raakte vertrouwd met de radiostemmen van Met het oog op morgen, Tros Nieuwsshow en Dit is de dag. Ik kende Tijs van den Brink en Elsbeth Gruteke, maar ook Arie Boomsma en de legendarische Martin Ros (van de boekenrubriek) in eerste instantie alleen als stem. Elsbeth met haar warme timbre, Tijs snel en staccato, de rustgevende stem van Arie en Martins overslaande stem waaruit zijn tomeloze enthousiasme voor literatuur sprak. Je hoorde het speeksel uit zijn mond vliegen.

In mijn hoofd krijgt zo’n stem een bepaald karakter, een gezicht en een lijf. Vaak is het licht ontluisterend als je wordt geconfronteerd met een foto van de persoon met wiens stem je zo vertrouwd bent. De verschijning klopt soms helemaal niet bij het beeld dat ik in mijn hoofd had gemaakt. Ik schrok van Arie Boomsma: zijn stem bleek bedekt met te veel tattoos en spiermassa en sinds ik de foto’s heb gezien van de Eerst dit-sprekers zijn de stemmen ineens ook dikbuikig of kaal. Een foto van Martin Ros heb ik nooit durven opzoeken, omdat ik bang ben voor een dramatisch demasqué van een heerlijke stem.

Lees ook: Nieuwe Bijbelpodcast: ‘Eerst dit voor kids’
Lees ook: Nieuwe Bijbelpodcast: ‘Eerst dit voor kids’

Dus mocht je Eerst dit voor kids gaan luisteren, probeer dan te luisteren zonder het beeld van die buikige, baardige, te casual geklede spleettand hierboven. Probeer alleen te luisteren naar de stem en fantaseer welke vader van Daan erbij past.

Geschreven door

TimZingt

--:--