Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verzamelaar Margareth heeft 350 Bijbels in huis

'Als iemand een Bijbel voor mij heeft, zeg ik nooit nee'

Van postzegels tot nagels. Je kunt het zo gek niet verzinnen of iemand in Nederland verzamelt het. Margareth Broek (55) verzamelt al jarenlang Bijbels in alle soorten en maten. Haar collectie blijft gestaag groeien en inmiddels heeft ze bijna 350 Bijbels in huis.

Deel:

“Ik ben gelovig opgevoed en elke zondag gingen we naar de kerk. Toen ik op mijn twaalfde mijn eerste Bijbel cadeau kreeg op school, dacht ik: wat moet ik hiermee?” Deze vraag stelt Margareth zichzelf inmiddels niet meer. Ze begon Bijbels te verzamelen en heeft momenteel zo’n 350 exemplaren in de kast staan. Het precieze aantal weet ze niet. “De verhalen uit de Bijbel heb ik altijd al mooi gevonden. Neem het scheppingsverhaal, prachtig! Het mooie aan de Bijbel vind ik de boodschap dat je moet omkijken naar elkaar. Ik denk dat iedereen er een beter mens van wordt door in de Bijbel te lezen. Je neemt er kennis van en haalt eruit wat jou aanspreekt.”

‘Ik denk dat je een beter mens wordt door af en toe in de Bijbel te lezen’

Het precieze moment dat Margareth is begonnen met het verzamelen, kan ze zich niet herinneren. “Ik ben al langer dan zestien jaar bezig met mijn verzameling. Zelfs als ik in het buitenland ben, kijk ik of ik ergens een bijzondere Bijbel kan vinden. Ik heb ze inmiddels in alle talen: een Japanse, Chinese, Koreaanse, Arabische en ga zo maar door.”

De tekst gaat verder onder de foto.

bijbelverzameling_01
Credits: Babette ter Horst.

Om haar collectie uit te breiden is Margareth vaak in kringloopwinkels te vinden. Daarnaast helpen een heleboel mensen haar op weg. “Ik krijg uit de gekste hoeken Bijbels. Als iemand contact met me opneemt en zegt: ‘Ik heb een Bijbel voor je’, zeg ik nooit nee. Dat vind ik superleuk. Zelf zoek ik altijd naar de speciale soorten, bijvoorbeeld met een leren omslag of een mooie sluiting. Bijbels an sich zijn meestal geen geld waard. Er zijn er miljoenen, misschien wel miljarden, maar mensen hebben er vaak een emotionele band mee. Dat is het mooie eraan.”

Bijbel met een verhaal

Margareth wordt het meest enthousiast van Bijbels waar een bijzonder verhaal achter zit. Zoals een Bijbel die ze eens vond in een kringloopwinkel. “Geschreven in een prachtig, sierlijk handschrift staat er in de omslag: ‘Voor mijn lieve verzorgster’, met het jaartal 1944. Dat is midden in de oorlog! Ik ga ervanuit dat een man dacht: jij bent zo lief voor mij, daarom geef ik je een Bijbel. Daar kan ik echt ontroerd van worden. Dan bedenk ik: wat heeft hem ertoe aangezet zijn verzorgster een Bijbel cadeau te geven? Waar woonde hij en heeft hij de oorlog overleefd?”

Het is niet de enige Bijbel met een bijzonder verhaal. Ze vertelt over een exemplaar waar ze iets heel bijzonders in aantreft: “In de kringloop kwam ik een Bijbel tegen van vlak voor de oorlog. Ik kocht hem voor een paar euro, en toen ik thuiskwam zag ik pas wat erin zat: drie geboortekaarten, doopkaarten en drie haarlokjes. Dit hoort natuurlijk niet bij mij in de boekenkast te staan, dus plaatste ik een oproep op Facebook met foto’s en namen erbij om de eigenaar te achterhalen. Pas anderhalf jaar later kreeg ik een bericht van iemand die zei dat de Bijbel van haar tante was. Ik heb met haar afgesproken om de Bijbel inclusief inhoud terug te geven. Als dank kreeg ik een ander, prachtig leren Bijbeltje met een chic, roze lint. Dat soort verhalen vind ik hartstikke leuk.”

‘Er zaten drie geboortekaarten, doopkaarten en haarlokjes in’

De tekst gaat verder onder de foto.

bijbelverzameling
Credits: Babette ter Horst.

Pronkstuk

Margareth twijfelt geen seconde aan haar antwoord op de vraag wat het pronkstuk uit haar collectie is. “Dat is absoluut de trouwbijbel van mijn ouders. Op zichzelf staand is dat geen mooie Bijbel met een bijzondere uitvoering. Er zit zelfs een plastic omslag omheen, maar er zit veel emotionele waarde aan. Dat maakt het anders.”

De verzameling van Margareth is nog zeker niet compleet. “Momenteel ben ik op zoek naar de Groene Bijbel, gemaakt van papier van oude Bijbels. Ik kan naar de winkel gaan en hem kopen, maar ik vind het leuker als ik hem tweedehands te pakken krijg. Ik maak er dan een sport van: linksom of rechtsom krijg ik ‘m.”

Margareth is ook nog op zoek naar drie afbeeldingen van een exemplaar van ‘De Bijbel in vertelling en Beeld’ van BKV Amsterdam (de Bergrede, genezing van een Melaatse en Bethesda). Mocht je na dit artikel in contact willen komen met Margareth, omdat je een bijzondere Bijbel hebt liggen voor haar verzameling of een gouden tip hebt, stuur dan gerust een mailtje naar mcb@quickscan-communicatie.nl

Lees ook: Aagje Aalten verzamelt koffie- en theepotten

Beeld: Babette ter Horst

Geschreven door

Babette ter Horst

--:--