Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vier filmtips voor de feestdagen

Van een vrolijke wapenstilstand tot de Kerst als grootste kwelling

Tijdens de feestdagen een kerstfilm kijken is in veel huishoudens net zo’n traditie als het versieren van de boom en het dragen van lelijke truien. Maar wat te kiezen uit het enorme aanbod aan films? Visie zet een aantal films op een rij die je met andere ogen naar Kerst laten kijken.

Deel:

Spencer

Van de vele films over Lady Di is Spencer de beste. Prinses Diana brengt de kerstdagen door aan het Britse hof. Alle elementen voor een geweldige tijd lijken aanwezig. Het kasteel oogt weelderig en de vriendelijke chef-kok zet het ene na het andere heerlijke kerstdiner op tafel. Voor de prinses zijn de feestdagen echter een kwelling. Haar huwelijk met prins Charles staat onder hoogspanning en haar mentale gezondheid gaat hard achteruit. De heerlijke kerstdiners zijn voor de prinses – die lijdt aan een eetstoornis – een martelgang. Terwijl haar familie eist dat ze gelukkig is, voelt het paleis voor Diana als een gouden kooi waaruit geen ontsnappen mogelijk is. Toch gloort ook hier hoop: in haar vriendschap met het personeel vindt ze hulp en troost. Spencer is naast een indringende film een pijnlijke herinnering dat de feestdagen niet voor iedereen een feest zijn. 

Spencer

‘Spencer’ is te zien op Prime Video en Pathé Thuis.

Home alone

Deze familiefilm uit 1990 is een van de meest succesvolle en geliefde kerstfilms aller tijden. Toch zie je gemakkelijk over het hoofd dat de film gaat over de redding van Kevin, de hoofdpersoon. In Home Alone wenst de achtjarige Kevin in een boze bui dat zijn familie verdwijnt. Deze wens komt uit, want zijn familie ontdekt pas in het vliegtuig naar hun vakantiebestemming dat Kevin nog thuis in bed ligt. Eerst geniet de jongen met volle teugen van zijn vrijheid, maar al snel komt hij in de problemen.
Twee inbrekers hebben het op zijn huis voorzien. Na zich in zijn nood tot de kerstman te keren, ontdekt hij al snel dat deze hem niet kan helpen. Vlak voor de confrontatie met de inbrekers, zoekt Kevin zijn toevlucht in een kerk. Daar treft hij de oude buurman waar hij eerst bang voor was. De man blijkt in werkelijkheid heel vriendelijk en staat in de film symbool voor Christus. De man vertelt op zoek te zijn naar zijn zoon. De camera toont dat hij verwondingen heeft aan beide kanten van zijn hand, alsof deze doorboord is. Kevin biecht zijn zonden aan hem op en gaat na de ontmoeting terug naar huis. Daar bidt hij. Net wanneer alles verloren lijkt en de inbrekers Kevin dreigen te verslaan, duikt dezelfde oude man op... 

Home Alone

‘Home Alone’ is te zien op Prime Video en Disney+.

Joyeux Noël
Joyeux Noël.

Joyeux Noel

Kerst draait om hoop en vrede. Dat het licht zelfs kan doorbreken op de donkerste plekken op aarde blijkt uit het waargebeurde verhaal in de Franse film Joyeux Noël (ook bekend als Merry Christmas).
Het is kerstavond 1914 aan het westfront. De Eerste Wereldoorlog is net losgebarsten. Veel Schotse, Duitse en Franse gezinnen moeten dat jaar Kerst vieren zonder hun vader, broers of zoons. Zij liggen met een geweer in de modderige loopgraven om een zinloze strijd uit te vechten. Miljoenen zullen nooit meer thuiskomen. Wanneer de Schotten in de avond kerstliederen spelen op hun doedelzak, zingen de Duitsers ineens mee vanuit hun loopgraven. Het leidt tot een zeldzaam moment van vrede, waarbij de troepen zonder een schot te lossen het slagveld oversteken. Terwijl de soldaten elkaar een vrolijk kerstfeest wensen, wordt er samen gevoetbald en worden chocolaatjes gedeeld. De vrede zal niet langer dan een aantal dagen standhouden: de legertop eist na Kerst dat de soldaten de wapens weer oppakken. Toch bewijst deze kerstwapenstilstand dat een andere toekomst mogelijk is.

Joyeux Noël

Joyeux Noël’ is verkrijgbaar op dvd

Filmtip: Children of men
Filmtip: Children of men.

Children of Men

Het is zeker geen film voor de hele familie en ‘vrede op aarde’ is al helemaal ver te zoeken in Children of Men. Toch heeft de film meer met Kerst te maken dan de grimmige sfeer doet vermoeden. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst waarin alle vrouwen onvruchtbaar zijn. De wereld lijkt ten dode opgeschreven en alle hoop verloren. Terwijl de wereld zichzelf door oorlogen en opstanden te gronde richt, ontdekt hoofdpersoon Theo een vrouw die als enige ter wereld zwanger blijkt te zijn. Als een hedendaagse Jozef brengt de cynische Theo haar in veiligheid. De film snijdt zware onderwerpen aan, zoals religieus geweld en de beestachtige behandeling van vluchtelingen. 

Children of Men

‘Children of Men’ is te zien op Pathé Thuis en SkyShowtime.

Geschreven door

Jort van Slooten

--:--