Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vierde solo-cd van Kinga Bán: ‘U weet het toch’

‘Zingen geeft me nieuwe energie’

In februari verschijnt een nieuw live-album van Kinga Bán, getiteld ‘U weet het toch’. Deze cd is de opvolger van de albums ‘Uit Liefde’, ‘Live - Uit Liefde’ en ‘Vandaag’.

Deel:

“De nieuwe cd is een live-registratie van de meest recente concerten van 2018,” vertelt Kinga. “Tijdens een aantal avonden hebben we de liedjes opgenomen en deze vervolgens gemixt. Dit album is een afspiegeling van de avonden en bevat heel verschillende nummers. Ik zing bijvoorbeeld liederen van Sela, Opwekking, Psalmen van Nu maar ook nummers van mezelf. Tijdens mijn vorige tour ging het vooral over mezelf, mijn ziekte en hoe ik daarmee omging. Ik zong allemaal nieuwe liedjes. Nu dacht ik: misschien is het wel leuk als de mensen wat meer bekende liedjes horen.”

U weet het toch

De verhalen die Kinga tijdens de concertavonden vertelt, zijn gebundeld en staan afgedrukt in het cd-boekje. “De verhalen en de liedjes samen vormen zo een mooi en logisch verhaal.”

De titel van de nieuwe cd is ‘U weet het toch’. Hoe kom je aan deze titel?
“Het verhaal en de persoon van Petrus zat al langer in mijn hoofd. Dus toen ik deze tour ging voorbereiden kwam ik al snel bij Petrus uit. Jezus vraagt aan Petrus: ‘Hou je van Mij?’ En hij antwoordt: ‘Heer, U weet alles, U weet toch dat ik van U houd’ (Johannes 21:17). Petrus is iemand met wie ik me goed kan identificeren. Iemand die zo ontzettend dicht bij Jezus leefde en zo menselijk was in zijn fouten, in zijn zekerheid, maar ook juist in zijn onzekerheid. Het hart van Petrus, zijn gevoel, zijn emoties, komen gewoon heel dicht bij mij.”

Lees ook: Kinga Bán geeft persoonlijk en kwetsbaar interview
Lees ook: Kinga Bán geeft persoonlijk en kwetsbaar interview

Petrus

Tijdens de concerten en op de cd wordt het verhaal van Petrus verteld door de liederen en persoonlijke verhalen heen. Kinga leest tijdens de concerten gedeelten voor uit de Bijbel.

“Petrus was een van de eerste discipelen. Hij staat bekend om zijn diepe vriendschap met Jezus. Maar ook om zijn verraad. Ik denk dan meteen aan de emotie die Petrus moet hebben gehad bij dat verraad. Eerst zei hij tegen Jezus: ‘Heer, ik ben zelfs bereid om met U de gevangenis in te gaan en te sterven.’ Maar even later verraadt hij Hem! Gelukkig eindigt het verhaal hier niet. De woorden in Lucas 21:62 hebben mij zo geraakt! Daar staat: ‘De Heer draaide zich om en keek Petrus aan.’ En het allermooiste is dat Jezus de relatie met Petrus herstelt. Na alles wat er is gebeurd, zegt Hij: ‘Jij bent Petrus, de rots waarop Ik Mijn kerk zal bouwen. Weid mijn schapen.’”

Altijd welkom

U_weet_het_toch

Kinga zoekt ook daarin weer een link met ons dagelijks leven. “Dat laatste is zo bijzonder: Jezus noemt Petrus de rots waarop Hij Zijn kerk wil bouwen. Als Hij Petrus kan gebruiken, kan Hij ook jou en mij gebruiken. Hoe kun jij ‘kerk-zijn’? Ik denk zelf dat dit vooral zit in hoe je met mensen omgaat. Heb je vandaag al iets vriendelijks gezegd tegen iemand? Of heb je iemand al echt aangekeken? Aan het eind zing ik dan het lied Altijd welkom: ‘Wat je ook hebt gedaan, ik zal geen oordeel geven. Je mag altijd bij mij komen, je bent altijd welkom.’”

Spannend

Vorig jaar moest je wat concerten afzeggen vanwege je gezondheid. Hoe is het nu met je? 
“Eerlijk gezegd is geen dag hetzelfde. Sommige dagen gaat het goed, spring ik mijn bed uit en breng ik de kinderen naar school. Andere dagen heb ik meer pijn en moet ik rustig aan doen. Januari is een maand van nieuwe onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis. En dat is spannend, omdat ik te horen krijg hoe het met de kanker gaat. Ik zie erg uit naar februari, dan starten de concerten weer. Want zingen geeft me nieuwe energie!”

Voorproefje cd Kinga Bán

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--