Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Visie duikt in de rijke geschiedenis van De Muzikale Fruitmand

In 1977 luisterden er wel 1,7 miljoen mensen

Van de allereerste uitzending tot een speciaal lied voor De Muzikale Fruitmand: dit zijn de leukste weetjes over het 50-jarige EO-radioprogramma.

Deel:

De allereerste uitzending van De Muzikale Fruitmand was op 21 januari 1971. Het programma was het eerste jaar op donderdagochtend te horen van 9.00 tot 10.00 uur op Hilversum 3. Na een jaar werd het verplaatst naar de vrijdagochtend. De naam en het format van het programma werden bedacht door Arie Pronk – een van de grondleggers van de EO en ‘directeur muziek’.

RD04

Die goeie ouwe tijd

In het jaar 1977 was De Muzikale Fruitmand populairder dan ooit: er luisterden toen per aflevering gemiddeld wel 1,7 miljoen mensen naar het programma. Als het gaat om het aantal aanvragen, waren de jaren 80 een goede tijd. De redactie ontving toen zo’n vijfhonderd verzoeken per week.

De 10 populairste liederen

1. Er is een God die hoort
2. Wat de toekomst brengen moge
3. Psalm 68
4. Lichtstad met uw paarlen poorten
5. Psalm 23
6. Ik zal er zijn
7. Groot is Uw trouw, o Heer
8. Blijf bij mij, Heer
9. Ga met God en Hij zal met je zijn
10. ’k Wil U, o God, mijn dank betalen

‘Als een hond op straat gezet’

‘Ds. Wijnsma voelt zich door EO als hond op straat gezet’, luidt een krantenkop van de Leidse Courant in 1982. De Zwolse predikant – en voormalig co-host van De Muzikale Fruitmand – verzuimde een verzoekplaat voor de jarige prinses Juliana te draaien. Wat hier nou precies misging, is lastig te achterhalen. Wel is duidelijk dat dit hem uiteindelijk zijn baan kostte.

Speciaal lied

Voor het 20-jarig jubileum maakte de Friese zanger Meindert Talma een lied – van bijna negen minuten – over De Muzikale Fruitmand.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dezelfde liederen

Tot dik een jaar geleden gold bij De Muzikale Fruitmand de regel dat een lied maar eens in de drie weken gedraaid mocht worden. Die regel hebben ze voor nu even losgelaten, want zeker in het begin van de coronacrisis kreeg het programma meer aanvragen dan normaal. Ook worden veel dezelfde liederen aangevraagd, zoals ‘Ik zal er zijn’, Psalm 68:10 en ‘Er is een God die hoort’. “Die liederen geven veel troost. Waarom zouden we dan twee weken wachten tot zo’n lied weer een keer langs komt?” zegt radiomaker Gerja Wolf. “We hebben ook nog nooit een klacht gehad over dezelfde liederen.”

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--